L’interès per la perruqueria li ve de ben petita. Vanessa Espelt va fixar-se en la que ha acabat sent la seva professió quan els caps de setmana acompanyava la seva àvia a pentinar-se. «Vaig començar a rentar caps enfilada dalt d’una cadira perquè era massa baixeta», recorda entre rialles. La berguedana té ara 33 anys i en fa nou que regenta el seu saló de bellesa a Berga. Fa pocs dies que ha rebut un reconeixement per haver estat la millor alumna del màster «Executive Management Programme. Excelencia en Business de Salones de Peluquería», que promou la firma L'Oréal i la universitat ESCP Europe a Madrid.

Quan va finalitzar els estudis obligatoris als 16 anys, va buscar la manera de convertir el que fins llavors era la seva passió en la seva feina. Va formar-se en diverses escoles de Manresa i Barcelona i de ben jove ja va combinar els estudis amb feines en establiments del sector. A Barcelona va treballar a la cadena Cebado mentre realitzava cursos a la reconeguda Toni & Guy de Londres. Després de cinc anys treballant a la capital catalana, Espelt tenia la necessitat de tornar a casa seva, a Berga, on va impulsar el repte d’obrir un negoci propi. El 2006, amb només 23 anys, va posar en marxa la perruqueria Spel. Amb el pas dels anys ha entès que els seus pares es posessin les mans al cap quan va decidir engegar la seva empresa. «Era molt jove i evidentment que hi havia riscos, però em feia tanta il·lusió que vaig deixar de banda totes les pors per tirar endavant el que realment volia», explica la jove berguedana. En aquest sentit, destaca que sempre ha tingut familiars i amics al costat i també un equip «molt professional» de treballadors, i és per això que està convençuda que ha de mantenir el seu negoci a Berga, «on tinc molts clients de la comarca i també persones que vénen expressament d’altres punts de Catalunya». En aquest sentit reivindica que «al Berguedà la gent també es cuida la imatge i pot seguir la moda, per molt lluny que siguem de Barcelona».

Si Espelt es mostra convençuda de continuar treballant a Berga és perquè és una enamorada de la ciutat que l’ha vist néixer i créixer. I és que de feina a fora del Berguedà no n’hi falta. Pocs mesos després d’obrir la seva perruqueria, L’Oréal -firma reconeguda del sector- va proposar-li entrar a formar part del seu equip. Des de fa pràcticament deu anys, Espelt ha fet cursos amb la marca internacional, de la qual també és formadora. A banda de treballar dins l’equip d’estilistes de diversos esdeveniments del món de la moda, el cinema i la televisió, també forma part del departament d’investigació de productes de L’Oréal, en el qual és una de les persones de l’equip espanyol de l’empresa amb més antiguitat.

El fet d’haver obtingut el millor resultat al màster per impulsar negocis d’èxit fa que encara estigui més motivada per continuar treballant en el que més li agrada i, «des de la perruqueria, fer realitat les expectatives dels clients».