Els agents socials berguedans pensen que l'Ajuntament de Berga està forçat a assumir el pagament del crèdit concedit per l'Institut Català de Finances (ICF) l'any 2003 -avalat pel consistori berguedà- a la societat Inberga Tur, si el que vol és rebre l'autorització formal de la Generalitat perquè l'escola de música esdevingui oficialment un conservatori. La majoria de representants de la societat civil berguedana amb què s'ha posat en contacte Regió7 consideren que l'equip de govern de la CUP té les mans lligades en aquest assumpte i que, per tant, l'Ajuntament ha de pagar el crèdit de la societat concessionària dels béns municipals de l'hotel Berga Park i la part municipal de Queralt.

A més, la majoria afirmen que avalar el crèdit no va ser una decisió gaire encertada del govern municipal, format aleshores pels grups de CiU i ERC. Antoni Biarnés, actual cap de les files convergents, va admetre públicament a final de la setmana passada que l'aval concedit a Inberga Tur va ser "un error".

En aquest sentit, Toni Barat, president de l'associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà, afirma que, "amb la llei a la mà", l'Ajuntament de Bergà està obligat a pagar el crèdit, tot i que "qui ho haurà de decidir al final del procés és el jutge". Barat, que també considera que va ser un error concedir aquest aval, va ser un dels dos regidors del grup de CiU que es van oposar a la signatura del text que el feia oficial i que, per expressar-hi el seu rebuig, no van assistir al ple d'aquell dia. L'altre regidor dissident va ser Josep Antoni Sabata.