Acceptat. Amb aquest paraula s'ha desfermat l'alegria a la plaça Catalunya de Bagà on s'ha aplaudit i brindat amb cava la notícia de la inscripció de la Fia-faia com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de l'assemblea general de la Unesco reunida a la capital de Namíbia, Windohek.

Passaven pocs minuts de les 4 de la tarda quan s'ha produït el moment tan esperat. Davant de la casa gran, l'alcalde Nicolás Viso i altres regidors acompanyat de Josep Ureña president de l'Associació de la Fia-faia han seguit en directe la transmissió de la reunió. Estaven ben acompanyat per mig centenar d'alumnes de l'escola Galceran de Pinós, i altres veïns. En total un centenar de persones que han intentat donar caliu a un acte protocol·lari.

L'alcalde Nicolás Viso ha obert cava i l'ha servit en gots de plàstics per brindar. Viso ha fet palesa la seva satisfacció per la proclamació i ha emplaçat els veïns a celebrar, demà, dimecres 2 de desembre, l'efemèride amb una festa al aplaça Porxada a 2/4 de 8 del vespre.

Més tard, i mitjançant un comunicat oficial, Viso ha destacat la importància del reconeixement per al municipi ja que, diu, la Fia-faia és "una festa que la comarca ha sabut preservar en essència al llarg dels anys, així com mantenir-la ininterrompudament des de temps ancestrals. Al mateix temps, el batlle també ha recordat que, el 2010, la Fia-Faia va ser considerada Festa Patrimonial d'Interès Nacional per la Generalitat.

Per la dreta Nicolás Viso amb Josep Ureña aplaudint un cop coneguda la proclamació. FOTO: D.C.

La festa de Fia-faia formava part de la candidatura anomenada Festes del Foc del Solstici d'estiu del Pirineu. Es tracta d'una proposta multinacional. Està formada per 63 pobles, 34 de l'estat francès, 17 de Catalunya i la Vall d'Aran, 9 d'Aragó i 3 d'Andorra. La lidera Andorra, que és qui presenta formalment la proposta i també qui envia un representant a la reunió de la Unesco. Aquesta llista internacional té l'aval dels tres estats implicats.

El Berguedà en deu anys ha aconseguit que dues celebracions pròpies com la Patum (2005) i ara la Fia- Faia portin el segell de la Unesco.