Gironella es reivindica com a capital catalana de la tradicional escudella de blat de moro escairat, l'element més singularitzador de la Fira de la Puríssima, que ahir va omplir de gom a gom el bari vell de la Perla del Llobregat.

Abans del repartiment de l'escudella, l'alcalde, David Font, va dir que Gironella ha d'esdevenir "referència d'àmbit català d'aquest producte tan típic" de la comarca. L'alcalde va dir aquestes paraules davant de les desenes de persones que omplien la Placeta al centre històric esperant per gaudir amb la popular menja. Enguany, l'encarregat de presidir el tast va ser el gastrònom berguedà Toni Massanés. El director de la Fundació Alícia va dir a Font que "si voleu ser la capital del blat de moro escairat de Catalunya, aposteu per trobar allò que ens uneix amb altres llocs" a través d'aquest producte. Massanés va posar com a exemple que a Mèxic es fa un plat molt similar, el pozole, o que a Cap Verd hi ha una menja semblat, la cachupa rica. En aquest últim cas va dir que es barreja amb mongetes com es feia també al Berguedà segons recull una antiga recepta de fa dos-cents anys del blat de moro escairat, una varietat que ja ha esdevingut endèmica de la comarca.