El ple de l’ajuntament de Gironella ha aprovat aquest divendres al vespre el pressupost per l’any 2016 que ha presentat l’equip de govern. Els comptes s'enfilen fins als 5,7 milions d'euros, 2 dels quals es dedicaran a inversions a la via pública i a nous equipaments municipals.

Els números que ha presentat el consistori gironellenc són uns dels més agosarats dels últims anys, degut a la forta partida que destinen a inversions. De fet, l'equip de govern va comprometre’s a una inversió mínima de 2,8 milions d'euros durant aquesta legislatura i que pràcticament ja es contemplen en aquest primer any de mandat.

Pel que fa als ingressos, les xifres es mouen en uns números similars als d'exercicis anteriors.

Noves despeses

Bona part de les noves despeses a les que haurà de fer front l'Ajuntament de Gironella són dedicades a ajudar persones en risc d'exclusió social. Així, l’àrea d’atenció a les persones incrementa en el seu conjunt el pressupost en més de 66.000€ per impulsar nous programes i potenciar-ne els existents.

En aquesta línia, cal destacar el conveni per garantir places a preu públic a la residència del municipi per les persones amb pocs recursos i(21.600€), l’increment dels horaris del Servei d’Atenció Domiciliària (17.000€), la incorporació d’aliments frescos al Banc d’Aliments de Gironella (12.500€ ) o nous projectes vinculats a menors (5.000€).

Ocupació i ensenyament

També les àrees d’ocupació i promoció econòmica tenen un increment notable pel proper exercici. Per una banda, es manté el pla INclou per donar oportunitats laborals a persones en risc d’exclusió social (45.500€) però alhora incorporen nous plans d’ocupació amb diners exclusivament municipals (29.500€), incrementant les polítiques de creació d’ocupació el 50%.

Les àrees d’ensenyament i cultura també tenen increments en algunes partides, tant per la millora i manteniment de centres educatius de primària com en el desenvolupament de projectes del Pla Educatiu de Gironella.

En l’apartat de cultura, l’aposta per ampliar el cicle “Culturitza’t” durant tot l’any, la consolidació de la programació d’activitats per Nadal iniciada aquest any o la voluntat d’ampliar i potenciar la Festa Major infantil del municipi i el Carnestoltes són línies estratègiques que es treballaran el proper exercici.

En altres àrees, cal destacar la previsió pel desenvolupament d’una APP del municipi que reculli informació i interaccions directes amb l’Ajuntament, disponible per Apple i Android i que tindrà un cost de 30.000 euros.

Novetats administratives

Altres novetats en el pressupost són de tipus administratiu, per una banda, i de serveis a la mobilitat i la via pública. En referència als temes administratius i concretament de personal, es preveu l’aplicació d’un nou conveni col·lectiu pel personal de l’administració local de Gironella, al qual s’equiparan categories laborals i suposarà, en la major part dels casos, increments de sou.

També es preveu el pagament del 50% restant de la paga extraordinària del 2012 que fins a dia d’avui no ens havia estat autoritzada a pagar. Una altra novetat és, dins la legalitat, la creació i contractació de nou personal municipal en els serveis de brigada d’obres i de neteja d’edificis municipals, així com en l’àmbit de la dinamització cultural. Això serà possible perquè, en el seu conjunt, el capítol 1 de despeses no es veu incrementat vers el 2015.

En referència a millores a la mobilitat i via pública, s’estableixen increments a les partides per garantir l’aplicació del pla de mobilitat que estan elaborant l’ajuntament i la Diputació de Barcelona. Aquesta partida ascendeix a més de 140.000 euros en manteniment d’aquests espais.

Una última novetat a comentar és la incorporació d’una partida de 6.000€ per desenvolupar processos de participació ciutadana. En aquest sentit, es preveu realitzar consultes i processos d’acord amb el reglament aprovat per tal que la ciutadania decideixi, junt amb l’ajuntament, aquelles actuacions que considera prioritàries o fins i tot altres temes de caràcter municipal.