El passeig dels Abeuradors de la Valldan lluirà mèlies. Així ho han decidit democràticament els veïns a la consulta proposada pel govern de la CUP de Berga. Aquest matí 101 persones han participat al procés de votacions que ha servit per escollir l'espècie que substituirà els plataners danyats d'aquest passeig.

Com ja va explicar l'equip de govern, després d'un estudi realitzat als 34 arbres d'aquest espai, s'ha detectat que 11 tenen danys estructurals importants que els fa "potencialment perillosos". El regidor de Sostenibilitat, Oriol Camps, ha recordat que era piroritari eliminar-los "com més aviat millor". Camps ha explicat que en els darrers dies s'han talat alguns exemplars més perdjudicats. Ara se'n canviaran 11 i l'objectiu és substituir-los tots entre els propers 3 i 5 anys.

Els veïns de la Valldan han rebut la informació per poder participar a la consulta que s'ha celebrat aquest matí a l'escola de la Valldan. Les persones empadronades majors de 16 anys han pogut decidir el tipus d'arbres que s'hi plantaran d'entre tres propostes presentades. Per una banda es contemplava la possibilitat de tornar a plantar plataners; una segona opció passava per substituir-los per Mèlies; i una tercera, per lledoners.

Finalment 56 dels 101 vots registrats han decantat la balança cap a les mèlies. L'opció de plantar-hi lledoners ha quedat en segona posició (amb 39 vots), mentre que la proposta continuista de tornar-hi a plantar plataners ha obtingut només 8 vots. Han votat 101 persones però s'han comptabilitzat 103 paperetes perquè dues estaven enganxades. Com que no alterava al resultat final s'han apuntat com a incidència.

De fet, els informes apunten que les millors opcions són les mèlies i els lledoners, "més adequades tant per les dimensions del passeig com pel clima".

Es calcula que estaven cridades a les urnes al voltant de 600 persones. Les dades exactes no es poden conèixer ja que no es disposa del cens oficial. De totes maneres tant la presidenta de l'Associació de Veïns de la Valldan, Antònia Ortega, com l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, han valorat positivament el procés i la xifra de participació.