Aconseguir que el vol en parapent sigui un impuls per al desenvolupament turístic del Berguedà. Aquesta és una de les voluntats que es persegueix des del Consell Comarcal del Berguedà a través del projecte impulsat per l'Ajuntament d'Avià i el grup d'experts del sector del parapent creat recentment.

Des del consistori avianès, conjuntament amb el grup d'especialistes, a qui s'ha afegit el Consell Comarcal, s'està treballant per fer del Berguedà una zona referent d'aquesta disciplina. Els seus creadors creuen que el bon posicionament de la comarca en aquest sector serà positiu per als usuaris, que podran gaudir d'infraestructures de vol on practicar modalitats de vol esportiu i turístic en diferents municipis del Berguedà; i per a la comarca servirà per generar un eix de desenvolupament turístic que serà aprofitable per a la resta d'empreses de serveis.

La voluntat d'impulsar el parapent al Berguedà, però, no és nova i, de fet, la comarca ja fa anys que és una destinació per a molts aficionats d’aquesta disciplina. L'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, ha explicat que fa uns mesos que s'està treballant en aquest projecte, però ha recordat que «històricament el parapent ha tingut molt pes al nostre poble perquè tenim les condicions idònies per a la pràctica d'aquest esport». «Hi ha hagut diversos intents de potenciar-lo», relata, «però per diversos motius, sobretot per desavinences entre les diverses empreses del sector del vol, fins ara no ha estat possible. Ara ho tenim tot a favor perquè hem aconseguit implicar-hi tots els agents del món del parapent al Berguedà», explica Canal. En els darrers mesos s'ha creat un grup d'experts, del qual formen part els dos clubs i l'escola de vol que hi ha a la comarca i persones a títol individual amb experiència. «Vam creure interessant que, més enllà de fer un projecte de poble, seria interessant compartir-lo amb tota la comarca i ara estem en aquest pas», ha apuntat.

Una diagnosi de la situació

De moment, una dotzena de municipis ja s'han interessat per saber com poden aprofitar els seus entorns naturals i espais per a la pràctica del parapent, uns estudis que realitzen de manera desinteressada els membres del grup d'experts perquè els responsables municipals puguin decidir i actuar-hi en el cas que ho creguin interessant. Canal ha explicat que en el cas d'Avià ja s'està treballant en la localització de camps d'envol i aterratge, que és una de les principals prioritats. «N'hi ha que són propietat privada, per tant estem en converses amb els seus amos perquè els puguin cedir per a la pràctica de parapent», explica. I és que Canal creu, tal com es desprèn dels estudis realitzats, que «amb una mínima inversió econòmica es pot potenciar aquest sector i fer-lo més palpable a la comarca i que serveixi de dinamitzador turístic». A banda també cal tenir en compte altres actuacions com la senyalització o el manteniment dels espais, «però no és res que sigui inassumible».

Els experts coincideixen que el Berguedà és «una zona excepcional per a la pràctica de vol en parapent en totes les modalitats», tant per la bona orientació de les serralades, la seva orografia, com per la bona xarxa de comunicació per carretera, la proximitat amb l'àrea metropolitana i l'existència de serveis turístics. Paco Guerra, responsable de l’escola Volem i del club APA Volem d’Avià, amb més d’un quart de segle dins el sector a la comarca, creu que «és un projecte molt positiu» i recorda que el Berguedà «és un espai privilegiat amb molt potencial on es pot volar al voltant de 300 dies l’any per les bones condicions». Guerra creu que «com més ampli sigui l’espectre, el potencial també augmentarà». Per la seva banda, Quim de Marimon, amb més de vint-i-cinc anys d'experiència al món del parapent, assegura que el Berguedà «és ideal per fer triangulacions», és a dir, per fer circuits de vol que surtin i arribin del mateix lloc, una característica molt ben valorada pels voladors. A banda, en destaca «la proximitat amb l’àrea metropolitana i els bons serveis turístics de la zona.

Segons l’estudi del grup d’experts de parapent, el Berguedà és una zona excepcional per a la pràctica del vol en parapent en totes les modalitats pels motius següents:

Orientació adequada.

La disposició est-oest de les serralades principals permet que les grans vessants

estiguin orientades al sud i al vent dominant quan les condicions meteorològiques són

estables.

Varietat del medi físic terrestre (geològica i geogràfica).

La diversitat de plana i muntanya, la varietat de sols i la varietat de boscos, camps,

turons, roques, etc facilita la creació de múltiples corrents dinàmiquesaprofitables pel vol lliure en parapent.

Condicions aerològiques idònies.

Sobretot la primavera, amb guanys d’alçada superiors als 3500 m, però també l’estiu

són les estacions amb les millors condicions per fer els vols de distància, tot i que

durant tot l’any és possible practicar el vol.

Bona xarxa de comunicació per carretera.

La comarca té una xarxa de carreteres que passa per totes les valls i que, amb una

mica més d’una hora, permet, des de qualsevol punt del Berguedà, arribar a qualsevol

punt de la zona de vol.

Proximitat entre municipis amb serveis turístics en la majoria.

Durant els vols de distància sovint s’ha d’aterrar en camps alternatius a l’aterratge

previst, al Berguedà tots són propers a municipis on es pot reposar i menjar alguna

cosa.

Proximitat de grans àrees metropolitanes.

El Berguedà és proper a grans àrees metropolitanes (Barcelona, Perpinyà, Andorra) i

moltes ciutats grans catalanes i franceses. Tant per atreure pilots d’aquests nuclis

urbans a la zona de vol com a la inversa, són focus turístics alternatius interessants

pels pilots i acompanyants en cas de mal temps.

Serveis turístics.

Gairebé tots els pobles del Berguedà disposen de locals de restauració (bars i

restaurants) i en molts també hi ha serveis d’allotjament. A la comarca també existeixen

serveis turístics complementaris com museus, centres turístic-esportius, rutes a peu i

en BTT, piscines, embassament, etc.