Berga acull la primera casa d'acollida de dones en risc d'exclusió social del bisbat de Solsona que impulsa la mateixa diòcesi. El centre és a l'edifici del convent de les carmelites missioneres, conegudes com les vetlladores, al carrer de Buxadé, al cor del barri vell de la capital del Berguedà. La comunitat religiosa ha cedit gratuïtament al bisbat de Solsona l'ús d'aquest espai per un període de deu anys perquè es pugui tirar endavant aquest projecte, que té com a objectiu ajudar i acollir dones que tinguin fills o no i que "es troben en situació de desemparament". El temps d'estada a la casa no està predeterminat i dependrà de l'evolució de cada persona. Els responsables de les parròquies i de Càritas seran els que triaran les dones que gaudiran d'una plaça d'aquests nou centre d'acollida temporal. Si és convé, el mateix bisbat es farà càrrec de les necessitats bàsiques de les dones, com ara l'alimentació o la roba durant la seva estada.

La signatura del conveni de cessió de l'immoble la van formalitzar, ahir a la tarda, Xavier Novell, bisbe de Solsona, i la provincial de l'orde carmelita, Carme Ibáñez, i Pilar de Miquel, vicària. D'aquesta manera es dóna ús a unes instal·lacions que estaven tancades des de fa dos anys.

La casa d'acollida s'adreça a les dones perquè "són un dels col·lectius més vulnerables socialment". S'atendran dones amb fills o sense que no tinguin una xarxa de suport familiar o social "capaç d'oferir suport material i emocional", mares solteres sense recursos econòmics, dones separades que no disposin de mitjans econòmics, dones que visquin al carrer o que hagin patit violència masclista.