Les dues parelles de gegants de la Patum formen part del Catàleg de Gegants Centenaris de Catalunya que es presentarà aquest dissabte 23 de gener a Barcelona, en el marc de la mostra Som Cultura Popular.

Aquest treball ha estat editat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i recull prop d´un centenar d´aquests alts personatges que per la seva antiguitat han esdevingut peces patrimonials a nivell nacional. El llibre, fruit del treball d´una desena d´investigadors coordinats per Lluís Ardèvol durant més de dos anys, recull una fitxa tècnica de cadascun d´aquests gegants al llarg de les seves prop de 300 pàgines.

Pel que fa a Berga, el treball ha comptat amb la col·laboració del Patronat Municipal de La Patum, que ha cedit imatges pel mateix. Les fitxes corresponents han estat elaborades per Albert Rumbo i Soler, historiador i gerent del Patronat Municipal de La Patum i la imatge de la portada, que inclou un detall dels gegants berguedans, és obra del fotògraf Manel Escobet, de Foto Luigi.

A l'acte de presentació, que serà a 2/4 de 5 de la tarda a l'Escenari de la Fàbrica de Creació de la Fabra i Coats de Barcelona, hi intervindrà Lluís Ardèvol, coordinador del llibre i Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya.