No generar deute, estalviar, no gastar més diners dels que es tinguin per sanejar les malmeses arques municipals de Berga que arrosseguen un deute total de 18,2 milions d´euros. Aquest és l´objectiu de mandat que s'ha fixat el nou govern de la CUP.

El repte l´entoma al capdavant de l´àrea d´Hisenda el regidor Francesc Ribera, que ha explicat a Regió7 les mesures que han aplicat per capgirar una situació econòmica que queda reflectida en aquests números: 14 milions d´euros de deute amb creditors a llarg termini, 4,1 amb els de curt termini. Al consistori li deuen 7,6 milions i, per tant, l´anomenat deute real és de 10,5 milions d´euros. Cal tenir en compte que, a tot plegat, cal afegir l´1,1 milions d´euros que el consistori ha hagut d´acceptar pagar del crèdit avalat a Inberga Tur i que sufragarà durant la propera dècada.

Una de les primeres accions impulsades ha estat la d´implantar el pla de tresoreria que per primera vegada enguany s´adjunta al pressupost municipal. «Això no es feia», ha dit el regidor. Aquest pla ha permès saber quins ingressos té cada mes el consistori i quines despeses, de manera que es pot preveure el balanç de cada mes i de què pot disposar i de què no per poder treballar amb previsió. D´aquesta manera s´ha començat el 2016 sabent que a final d´any hi haurà un paquet d´1,6 milions d´euros «que no ens els pagaran». Es tracta d´ajudes que la Generalitat deu al consistori i també de diners que no es cobraran de diferents impostos perquè hi ha un tant per cent de ciutadans que no els paguen. «Aquesta exercici no s´havia fet mai», diu el regidor. D´aquesta manera se sap que hi ha mesos que el consistori tindrà entre 350.000 i 400.00 euros de dèficit perquè tindrà més despeses que ingressos. «Ara estem treballant per veure com afrontem aquesta garrotada» i evitar que el deute se sumi a final de l´exercici.

Triar el gra de la palla

Per elaborar el pla de tresoreria s´han revisat 19.442 factures de 1.000 partides del pressupost i s´ha desglossat tot al detall. «Ha estat una feina de xinesos», confessa l´edil. Fruit d´aquesta dissecció s´han detectat disfuncions com que es pagava per coses que el consistori ja no utilitzava, com per exemple comptadors de la llum o assegurances d´immobles que no s´ocupaven. Francesc Ribera ha declarat que «ens ha sorprès la desatenció, la deixadesa en moltes coses» que ha atribuit als gestors polítics, al «poc control de la despesa» i la falta de voluntat de canviar les coses i no continuar fent-les com s´han fet«perquè sí» i no preguntar-se «moltes vegades per què fem les coses i si té sentit o es pot canviar» per tal de ser més eficients.

Fruit del pla de tresoreria s´han establert uns topalls de despeses «tothom té limitat per mesos i per partides» el que pot gastar. Només es gasta allò que es té al calaix, i no més. «Les compres es fan en base del que hi ha» 50.000 euros mensuals. Com a norma, si el dia 23 de mes s´han acabat els diners disponibles no es gasta res fins al dia 1 del proper mes.

Treballar per l´Ajuntament

Des de l´1 de juliol del 2015, poc després d´assumir el govern de Berga, l´executiu de la CUP va decidir que el consistori pagaria totes les factures que generessin a partir d´aleshores a 30 dies. «Feia 34 anys que l´Ajuntament de Berga no pagava les seves factures a 30 dies», assegura el regidor d´Hisenda.«Estem fent equilibris, passant-les magres per aconseguir això», indica. Fruit d´aquesta política «ara ens estem trobant que alguns empresaris ens estan trucant que volen tornar a treballar per l´Ajuntament. És una notícia significativa», palesa. Aquesta decisió també ha comportat estalvis perquè els proveïdors rebaixen els seus preus. La voluntat del govern és pagar les factures a proveïdors del primer semestre del 2015 per fer net d´aquell any. I posteriorment fer el mateix amb la resta fins a eixugar els 2,8 milions d´euros de factures pendents que explica es van trobar en entrar al consistori. Fins ara ja han aconseguit pagar-ne 300.000 euros.

Totes les mesures esmentades fan que el regidor Ribera opini que «a nivell d´organització hem fet una revolució. No sabem si funcionarà. El que sí sabem és que el sistema anterior, el de l´endeutament, no anava ni amb rodes».

No es faran inversions sense finançament

L'equip de govern de Berga no farà inversions per a les que no disposi del 100% del finançament extern per dur-les a terme aplicant la premissa de no endeutar-se i no gastar el que no té. I condicionat per la manca de recursos propis.

L'actual govern no vol repetir experiències com l´obra de la Torre de la Petita que van heretar de l´anterior govern de CiU que només tenia una part del finançament lligada. L´actual executiu de la CUP va optar per renunciar a les ajudes que s´havien aconseguit d´antuvi perquè el consistori no té recursos propis per afrontar el pagament de la totalitat de la inversió que calia escometre i que a més, havia d´avançar abans de rebre les subvencions concedides. Això deixant de banda que calia aconseguir-ne més per completar el finançament necessari. «No hi ha capacitat de fer-ho»-finançar una obra amb fons propis- «amb cap quantitat que sigui significativa» ha indicat el regidor d´Hisenda. Per això el pressupost d'inversions d'enguany està més condicionat que mai a aconseguir subvencions per la totalitat de l´import de les obres que s´hi han inclòs. Francesc Ribera explica que l'única administració que els permet treballar amb ajudes que paguin el 100% del cost d´una obra és la Diputació.

Ciència-ficció

El regidor d´Hisenda diu que amb un consistori amb un deute total de 18 ,2 milions d´euros «pensar en fer inversions està en el camp de la ciència-ficció». Hi ha afegit que «la situació és aquesta, intentarem que duri el mínim esforçant-nos per sortir del pou, no hi ha ni un duro». En aquest sentit ha exposat que el seu objectiu de mandat és acabar-lo el 2019 havent aconseguit «deixar la tresoreria resolta, no haver concret cap crèdit» llevat del del ministeri d´Indústria que és al 0% d´interès i té un any de carència. El regidor Ribera assegura que es pagarà amb l´estalvi generat pels canvis de llums convencionals pels de leds.

Molt ambiciós

Francesc Ribera ha explicat que «estem administrant una caixa buida». En relació a les crítiques de l´oposició de ser poc ambicioses, el regidor d´Hisenda en discrepa. «Fins ara el problema ha estat gastar sense pensar com ho pagaríem. Ara només gastarem el que tinguem. Crec que intentar pagar els 18 milions d´euros de deute total de l´Ajuntament és molt ambiciós. L´altre manera de fer»-l´endeutament-«és irresponsable». El responsable d´Hisenda hi ha afegit que «és fer un bon servei a la ciutat que torni a tenir independència econòmica, que deixi d´estar intervinguda». Ribera es refereix al fet que a causa del nivell de l´endeutament del consistori el govern central aplica «limitacions de contractació», de creació d´ens i de gestió del consistori en aplicació de la llei de Racionalització i Sostenibilitat de l´Administració Local.