Laia Pont és enginyera tècnica agrícola especialitzada en indústries alimentàries. És de Barcelona però fa un any que viu al Berguedà. Conjuntament amb Natàlia Nicolau, amb qui va realitzar l´estudi La realitat de les formatgeries artesanes del Pirineu, han impulsat el projecte Blocdeformatges. Des que van acabar els estudis s´han introduït de ple al món dels formatges artesans de Catalunya, i el que va començar com un portal d´informació al voltant d´aquest producte s´ha convertit en una empresa de serveis que ofereix tot tipus d´activitats relacionades: tastos a domicili, assessorament a formatgeries o a establiments de restauració, entre d´altres. El projecte ha estat reconegut amb el tercer premi del Concurs d´Idees Emprenedores de l´Agència de Desenvolupament del Berguedà.

D´on neix el projecte Blocdeformatges?

El món del formatge artesà ens va atraure des del principi quan estudiàvem. Juntament amb la meva companya i amiga Natàlia Nicolau, que ara resideix a Brussel·les, vam començar a treballar al sector quan vam acabar la carrera. Entre nosaltres ens intercanviàvem informacions i notícies relacionades amb el formatge i vam creure interessant poder-les compartir amb altres persones i d´aquí va néixer aquest blog, com un espai de difusió i de recull de notícies sobre el món del formatge. La gent ens ha anat coneixent i després de quatre anys ens van venir a buscar per escriure el llibre Els 50 millors formatges de Catalunya, de Cossetània, cada vegada més ben posicionat i amb l´objectiu de continuar fent pedagogia dels formatges artesans de casa nostra.

Fins ara no se´n feia?

Catalunya no ha estat mai una terra de formatges si ho comparem amb altres països veïns. A partir dels anys 80, a causa de la migració de persones de la ciutat al camp, l´elaboració de formatges artesans va aflorar i des de llavors no ha parat de créixer a Catalunya. És dels sectors que més han crescut en 30 anys i hem passat de 10 tipus a 250 de diferents. El problema és que el consumidor n´ha quedat al marge i no se n´ha assabentat, perquè tenim demostrat que quan anem a fer tastos el que menys coneix la gent és el producte de casa.

Per tant, el blog neix per cobrir una demanda?

Sí, de la necessitat de fer pedagogia dels nostres formatges. Ara, a banda d´oferir notícies que concorden amb la nostra manera de pensar dins del sector formatger artesà, també ens criden per fer tallers, tastos a domicili, assessorament a elaboradors o a establiments, organitzem banquets i àpats amb el formatge com a protagonista i també estem preparant tallers dedicats especialment a la mainada, que és el sector en què creiem que s´ha d´incidir per fer més pedagogia.

Què és el que l´ha sorprès més treballant al món del formatge?

Segurament el més increïble és que tots els resultats dels tastos i tallers que fem són els mateixos: la gent s´interessa per la història dels formatges i mostra ganes de saber-ne més. Alguns descobreixen que les coses es poden fer d´una altra manera i aprenen a valorar els formatges d´autor que tenim a tocar de casa i que no coneixem. A Catalunya tenim el mató, per exemple, però al costat d´uns quants formatges tradicionals hi ha molt producte d´autor nou i creatiu que també sorprèn molt.

Diu que és un sector en creixement, però té mancances?

El que falta és llet. Hi ha una gran crisi lletera. Falta llet perquè falten ramats i falten ramats perquè falten ajudes de l´administració per al sector primari. I si el sector primari no flueix, ho tenim malament. Tothom vol menjar bons productes però si no disposem de matèries primeres no serà possible.

Quin ha estat el problema perquè els catalans no haguem sabut valorar els nostres formatges?

Com deia, el sector no ha parat de créixer, però el consumidor ha quedat al marge de tot i una de les principals causes, segurament, ha estat que s´ha fet poca comercialització del producte. Ara és tot molt més fàcil, però cal tenir en compte que la majoria d´elaboradors formatgers són petites empreses d´una o dues persones que no tenen temps per fer difusió. A Catalunya no tenim una figura de difusor de formatges com passa a França. Sabem que hi ha un buit i per això una mica naixem nosaltres també, per ser aquestes difusores.

Quin és el vostre objectiu?

El principal és aconseguir que la gent valori els formatges artesans de Catalunya. Hem comprovat que cada vegada hi ha més gent interessada en el sector, això és veritat, perquè quan fem tallers i tastos veiem que hi ha gent que li encanta provar i descobrir. Nosaltres intentem donar unes eines concretes perquè després la gent pugui gaudir i tenir una experiència amb el formatge a casa seva, amb amics... i evidentment, que comprin formatge artesà. És cert que els preus són més elevats, però darrere de cada formatge hi ha una història i l´essència de cadascú, i evidentment un procés d´elaboració diferent de l´industrial.

Com ha anat el procés de constituir-vos com a empresa?

Fa un any que estic a l´atur, i va ser quan vam apostar per dedicar-nos amb força al projecte. Vaig voler fer-me autònoma i vaig adreçar-me a l´Agència de Desenvolupament del Berguedà, on van animar-me a presentar-me al concurs d´emprenedors. He de reconèixer que al principi va ser molt pesat haver de fer el pla d´empresa, però a la llarga asseguro que ens ha servit per organitzar-nos i per donar-nos més impuls i més ganes.

És complicat ser emprenedor?

L´important és que cadascú es dediqui al que vol dedicar-se. Les coses que tenen sentit de fer-se, si es fan, es valoren, i hi ha d´haver una il·lusió al darrere per fer-les.

Quin és el futur de Blocdeformatges?

Nosaltres vivim molt el dia a dia. El projecte el tenim en marxa i amb moltes ganes de tirar-lo endavant, i paral·lelament fem feines que també estan relacionades amb el món dels formatges. El nostre objectiu és que d´aquí a uns anys ja no haguem de fer pedagogia del formatge artesà a casa nostra, perquè voldrà dir que haurem fet molt bona feina.