Berga escalfa motors per celebrar el Carnestoltes, que se celebrarà del 5 al 10 de febrer, i que enguany presenta algunes novetats. La primera, i més destacada, és que el ball dels cornuts, que tradicionalment té lloc el dissabte de Carnestoltes, canvia d´emplaçament. La Bauma dels Encantats i l´Ajuntament de Berga han decidit donar un gir a aquesta activitat del programa festiu responent a les peticions fetes pels participants en edicions anteriors.

Així ho ha explicat la regidora de Festes, Mònica Garcia, que ha detallat que, en lloc del pavelló, la festa nocturna del dissabte de Carnestoltes se centralitzarà al passeig de la Indústria, que és on acaba la rua de les carrosses. A més a més, s´hi ha afegit un sopar popular, «de tal manera que, quan els participants a la cercavila arribin al final, ja podran quedar-se a sopar i continuar la festa fins a la matinada», ha explicat. «Fins ara hi havia un buit temporal entre que acabava la rua fins que començava el ball que feia que molta gent ja no continués la festa», afegeix. Amb aquest canvi es vol fer créixer la participació.

Per altra banda, la presidenta de la Bauma dels Encantats ha avançat que s´instal·laran unes veles on hi haurà calefactors per intentar que el fred no sigui un problema. A més, ha recordat que el sopar serà a preu popular, «perquè tothom pugui assistir-hi». Els tiquets es poden comprar al preu de 4 euros a Cal Negre, Forn Santa Anna i Rock & Classics, o el mateix dia del sopar, quan costaran 5 euros. Des de l'organització recomanen comprar-los amb previsió i a l'avançada, ja que el dia de la celebració el nombre de tiquets a la venda estarà limitat.

A partir de 2/4 d´11 de la nit s´iniciarà la música amb PD Nanfu i la música continuarà amb T&T després de l´entrega de premis a les millors carrosses participants a la rua, que es preveu pels volts de la mitja nit. Casellas espera que la gent hi participi, «tant les comparses que formin part de la rua com les que s´hi puguin afegir després, perquè creiem que es pot crear un ambient festiu».

Pel que fa a la resta de programació, el Carnestoltes de la capital berguedana presenta pocs canvis. Segons la regidora Garcia, en aquesta edició s´ha mantingut el mateix recorregut de la rua que s´ha fet en els darrers anys. Sortirà de la carretera de Solsona (davant de la residència) i passarà pel carrer del Roser, el passeig de la Pau i la ronda Moreta fins a arribar al passeig de la Indústria.

Els interessats en inscriure's a la rua ja poden fer-ho al web de l'ajuntament. Les inscripcions estaran obertes fins el 6 de febrer quan faltin 10 minuts per les cinc de la tarda.

Activitats destacades

El tret de sortida al Carnestoltes serà divendres, amb la celebració de la festa escolar, en la qual participaran els infants de 3r i 4t de primària dels centres educatius de la ciutat. Els actes se centralitzaran a la plaça de Sant Pere amb un esmorzar popular i un espectacle d'animació infantil.

Dissabte, a partir de les 12 del migdia, tindrà lloc l´arribada de la Rei Calçoti, que anirà acompanyada d'activitats per als més menuts pel barri vell a càrrec de l'ANC Berga, l'Agrupament Escola Santa Maria i Geralda de Portella, els bombers, Creu Roja, el Grup Colònies a Borredà, el Grup de Joves de Santa Eulàlia, els Mossos d'Esquadra, la Policia Local i Protecció Civil. Seguidament, a la 1 del migdia hi haurà la festa del confeti a la plaça de Sant Joan amb Dani Magyk. Diumenge es mantenen els actes tradicional, al migdia la Guerra de la Farina, organitzada per la Bauma dels Encantats (vegeu notícia a part) i el Carnestoltes infantil amb una festa de disfresses al pavelló vell a partir de 2/4 de 6 de la tarda.

Impuls al Dimecres de Cendra

La gresca s´acabarà amb l´enterrament de la sardina. Un acte que enguany el consistori ha volgut impulsar perquè sigui més participatiu. Amb la voluntat de potenciar el comiat de la festa de la gresca s'ha organitzat una vetlla de la Sardina amb l'objectiu de fer-hi participar els més menuts de la ciutat. A partir de les 5 de la tarda, els infants que ho vulguin podran portar la seva sardina -que es repartiran durant els dies de Carnaval- pintada i guarnida al seu gust a l'Ajuntament. Angelina Vilella, de l'Agrupació Teatral La Farsa, que durant els dies de la festa es transforma en la Farsardines, ha animat a tothom a participar-hi portant aquestes sardines de cartró i també assistint a la comitiva fúnebre que sortirà a les 7 de la tarda de la plaça de Sant Pere fins a la plaça de Sant del Forn on el Notari de Madrona llegirà el testament del Rei Carnestoltes. Seguidament es cremarà el Rei i hi haurà la tradicional sardinada popular a càrrec de la Penya Boletaire de Berga.

Paral·lelament, els més menuts poden penjar fotografies seves disfressats i amb les sardines de cartó pintades i decorades al Twitter utilitzant l'etiqueta #sardinareicalçoti.

Des de l'Ajuntament i les entitats col·laboradores es fa una crida a la participació en totes els actes i demanen que «tothom faci un bon ús de la rauxa i s'entregui a la disbauxa sense perdre de vista el seny.»