La nova pel·lícula de Joan Frank Charansonnet Pàtria recupera la llegenda d´Otger Cataló i els seus nous barons de la fama i la seva imaginària lluita per fer fora els sarraïns de Catalunya que va ser escrita pel lletrat baganès Pere Tomic al seu Històries i conquestes dels reis d´Aragó i comtes de Barcelona», que data del novembre de l´any 1448, segons ha explicat a Regió7 l´historiador baganès Xavier Pedrals. L´historiador ha afirmat que «Otger Cataló és un perfecte desconegut pel 99 % de la gent, avui dia és una curiositat històrica».

A la Catalunya Central, el Berguedà, el Bages i el Solsonès seran escenaris del llargmetratge Pàtria, que impulsen les productores Dejavu (formada pels actors Alba López, Joan Frank Charansonnet, David Bernabé, Susana Plana i Efrem Casas) i Capaneida Films, i que es començarà a gravar el 15 de febrer, segons ha confirmat a aquest diari Alba López, actriu gironellenca que és la productora del film.

Aquesta producció que dirigeix Joan Frank Charansonnet narra la llegenda d´Otger Cataló, que hauria travessat els Pirineus per fer fora els sarraïns. Pàtria barreja realitat i ficció i suposa un canvi de registre del seu director, que fins ara havia signat produccions més intimistes. «Aquesta vegada es tracta de fer una pel·lícula no tan introspectiva sinó comercial amb un llenguatge més proper», ha declarat Alba López. La productora ha reivindicat el paper del film per donar a conèixer aquesta llegenda «amb arrels berguedanes».

El calendari de treball preveu que la pel·lícula s´acabi de rodar el març i que s´hagi completat el procés de postproducció a final d´any.

Càsting a Bagà el dia 31

Bagà acollirà un càsting aquest diumenge, 31 de gener, per buscar figurants i actors de repartiment de la nova pel·lícula Pàtria, que recrearà la llegenda d'Otger Cataló i els 9 barons de la fama i la seva lluita per expulsar els sarraïns de Catalunya, nom que s´insinua que podria venir del cognom d´aquesta figura llegendària. Es començarà a rodar a la Catalunya Central en escenaris del Berguedà, el Bages i el Solsonès a partir del 15 de febrer, segons ha detallat Alba López. I es clourà el març al castell de Requesens de la Jonquera (Alt Empordà).

Els perfils que es busquen a Bagà són homes, dones, nois, noies, nenes i nenes. Les productores del llargmetratge també cerquen genets o persones amb «gran habilitat muntant a cavall», acròbates i malabaristes, especialistes en lluites amb espasa, nois adolescents de 14 a 17 anys, artesans i músics d'instruments. El càsting de Pàtria tindrà lloc, aquest diumenge, de les 10 del matí a les 2 de la tarda i de les 4 a les 8 del vespre al Casal de la Vila de Bagà.

Alba López ha explicat que es faran dos càstings, el de Bagà i un altre a la Jonquera. Del càsting de Bagà se n'espera que en sorgeixin actors de repartiment, secundaris amb frases i figurants. De fet, a Bagà s'hi rodarà una escena que es preveu espectacular que serà una crema de bruixes. Tindrà lloc a la plaça Porxada.

Pàtria també es rodarà al monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà, a la mina de petroli de riu Tort i a l´església de Sant Martí de Brocà del mateix municipi, al monestir de Serrateix, al castell de Balsareny i en escenaris de la vall de Busa, entre d'altres.

El film servirà per veure en escena actors de la Catalunya Central com els gironellencs Alba López (que encarnarà a Ersenda, l´esposa del cavaller Roger Bernat d'Arill, interpretat per Joan Frank Charansonnet), Xavier Prat en el paper d'Hug de Mataplana, l'avianès Oriol Corriu, que farà el paper de Pere Tomic així com també les actrius bagenques Montse Mas i Laura Jodar.

El repartiment de Pàtria inclourà actors prou coneguts com Boris Ruiz, que encarnarà Climent de Vallcebre; Joan Massotkleiner, que intrepreta Serafí, un monjo escrivent; Miquel Gelabert, que es posa a la pell de l'abat Ponç, el millor amics de Climent de Vallcebre. El paper d'Otger Cataló l'interpretarà Miquel Sitjar i el de Galceran de Pinós, l´actor Jordi Reverter.