El Consell Comarcal del Berguedà ha assumit la gestió del servei de visites guiades de cinc esglésies romàniques de la comarca que des del 1999 prestava la Diputació de Barcelona. Aquest ens continuarà pagant el cost del servei, que és de 79.000 euros anuals, fins a final de l´any 2017. Durant aquests dos anys, el Consell haurà de buscar els recursos econòmics necessaris per tal de finançar-lo i mantenir-lo actiu.

Ahir, el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, i el diputat d´Urbanisme i Habitatge de l´ens provincial, Josep Ramon Mut, van escenificar la signatura del conveni, que és vigent des de l´1 de gener, a un dels temples que en formen part: el monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà, acompanyats pels alcaldes dels municipis on hi ha les esglésies visitables i representants dels bisbats de Solsona i de Vic que cedeixen les esglésies perquè es puguin visitar i de professionals de l´Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADB) que en tindrà cura.

El president de l´ens comarcal, David Font, va explicar que fins al 31 de març la gestió d´aquest servei, que té uns 6.000 visitants l´any, la farà l´empresa que en tenia cura els darrers mesos, Petrea. En aquest temps es convocarà un concurs per a la gestió del servei fins al 31 de desembre del 2017. La concessió començarà l´1 d´abril d´enguany. Les condicions encara no s´han establert. El dirigent comarcal va dir que l´objectiu és incrementar el nombre de visitants. «Creiem que és una oportunitat» que afronten «amb il·lusió i amb ganes, hi volem donar un plus territorial», va afirmar. Font va donar les gràcies a tothom que ha fet possible el servei, especialment als titulars dels temples, els bisbats de Solsona i de Vic. El dirigent va dir que «remourem cel i terra, ens reinventarem», per trobar els diners per costejar el servei a partir de l´1 de gener del 2018.

Per la seva banda, el diputat d´Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, va dir que el canvi de gestió es deu al fet que «és molt més efectiu i eficient que la gestió la faci directament el Consell Comarcal pel seu coneixement del territori», tot i matisar que «la Diputació no se n´oblida».

La Diputació ha prestat aquest servei des de l´any 1999 a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL). Es tracta de visites guiades a diferents monuments restaurats a la comarca del Berguedà, després de signar convenis amb els corresponents propietaris dels monuments. Aquest servei és l´únic que la Diputació ofereix a tota la província.

Fonts de l´ens provincial han explicat que l´origen d´aquesta oferta de visites guiades a les esglésies del Berguedà s´ha de buscar en la tasca de l´SPAL, que va restaurar una quinzena de monuments a la comarca al seu dia, entre els quals hi ha les esglésies de Sant Quirze de Pedret (Cercs), Sant Vicenç d´Obiols (Avià), Sant Sadurní de Rotgers (Borredà) i Sant Vicenç de Rus (Castellar de n´Hug), i el monestir de Sant Llorenç (Guardiola de Berguedà). «Després de restaurar aquests últims, i dins de la feina de l´SPAL de donar a conèixer aquest patrimoni, es va posar en marxa el servei de guiatge». La conservació i preservació dels monuments continuarà a càrrec de l´SPAL, mentre que la difusió passarà al Consell Comarcal.

La Torre de l´Amo

També es trauran a concurs les visites guiades a la Torre de l´Amo de Viladomiu Nou. Tal com ja va informar aquest diari anteriorment, l´ADB havia intentat reobrir el patrimoni que antany gestionava el Consorci del Parc Fluvial i que va assumir l´Agència. I malgrat que al concurs convocat l´any passat s´hi van presentar dues empreses, no complien els requisits i va quedar desert. Ara es convoca un nou concurs en el qual «es reformularan les exigències», tot i que encara no se´n coneixen els detalls. El president del Consell de l´Agència i alcalde de Gironella, David Font, va dir que, en aquest cas, els ingressos de les entrades revertiran en el concessionari. A diferència del primer concurs, aquest només és farà per la Torre de l´Amo, tancada des del 2013, i no per l´església de Cal Pons, ja que l´Ajuntament de Puig-reig ha preferit no involucrar-s´hi, segons Font.