L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha anunciat que vol reactivar les actuacions de sanejament pendents a Avià durant el primer semestre d'enguany. El director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Jordi Agustí, acompanyat del director de l'Àrea de Sanejament d'aigües residuals, Josep Maria Obis, es va reunir ahir amb l'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, i el regidor de Medi Ambient, Josep Subirana, amb l'objectiu de tractar les actuacions que necessita el municipi. Entre les més destacades, la depuradora, les obres de la qual van quedar encallades fa cinc anys. El municipi aboca les seves aigües residuals sense cap mena de tractament a la riera de Coforb, i d'aquí, al riu Llobregat.

L'ACA té planificada l'actuació anomenada sanejament i depuració del nucli d'Avià, Graugés, Molí del Castell i Torre Piquer (col·lectors en alta i estació depuradora), amb l'objectiu de portar-la a terme entre els anys 2016 i 2021. Fonts de l'ACA han explicat que aquestes actuacions, que formen part del contracte de concessió del Pla de Sanejament d'Aigües Residuals Urbanes (PSRAU) del Llobregat Nord (juntament amb un total de 30 o 40 actuacions), van quedar paralitzades arran de la fallida econòmica de l'adjudicatari del contracte, que era una Unió Temporal d'Empreses (UTE). Finalment, a final del 2014 es va regularitzar la situació de l'empresa concessionària, que va cedir tot el contracte a una de les empreses de la UTE.

En aquest sentit, el director de l'ACA va manifestar ahir la voluntat de l'Agència de reactivar-les de seguida que sigui possible (al llarg del primer semestre del 2016), i va informar que actualment "s'està procedint a la tramitació de la regularització de les condicions del contracte de concessió, l'actualització del contracte i la seva modificació amb el nou concessionari, a fi que puguin executar-se amb totes les garanties jurídiques."

El pressupost per a l'execució d'aquestes actuacions està inclòs en el Pla Econòmic financer del 2016-2017, aprovat pel consell d'administració.

Les actuacions d'Avià s'inclouen en un paquet d'obres de sanejament pendents de l'ACA al Berguedà que fa un any sumaven un import de 12 milions d'euros. A la comarca hi ha un total de 13 depuradores actives que sanegen les aigües del 84% de la població.