Tall magre de porc, ou, sal i pebre. Aquests són els ingredients bàsics de la botifarra d´ou, el producte estrella del Dijous Llarder (o Gras), que se celebra a casa nostra com a tret de sortida a les festes del Carnestoltes. La majoria de cansaladeries i xarcuteries ja tenen a punt aquestes botifarres que continuen sent un reclam per a un dels dies de l´any en què el porc és un dels protagonistes a taula.

Un dels establiments que ja han elaborat les primeres botifarres d´ou és la xarcuteria Guixé de Berga. El seu responsable, Jordi Guixé -que és la quarta generació al capdavant del negoci familiar, que va començar la seva besàvia l´any 1929 a la històrica botiga de cal Ros- assegura que alguns clients quan s´acosta Carnestoltes ja reclamen la botifarra d´ou, i és que té clar que és una tradició que es manté intacta amb el pas dels anys. El seu pare, Josep Guixé, xarcuter ja retirat, recorda que la tradició de menjar botifarra d´ou el Dijous Llarder «no és tan històrica com alguns es pensen». Explica que aquest producte es va començar a comercialitzar a mitjan anys 70 i que des de llavors «ningú s´imagina aquesta festa sense la botifarra d´ou». Jordi Guixé té 32 anys i confessa que a casa seva les setmanes abans de Carnestoltes tocava fer botifarra d´ou.

Com totes les tradicions, però, cal anar-les reinventant i en el cas del seu establiment, ja des de fa anys, aposten per incorporar ingredients especials a la base de la botifarra. «Amb la botifarra d´ou tot s´hi val, com per Carnaval», diu rient. I és que a la recepta estàndard, assegura, «s´hi pot afegir de tot, es poden fer les proves que es vulgui i després, com sempre, el client és qui acaba decidint què és el que té èxit i que no».

En aquest sentit, Guixé explica que les tres especialitats estrella són la botifarra d´ou amb pinyons, amb escalivada i amb postres de músic. «La barreja de dolç i salat té molta sortida», explica. A aquestes noves varietats se n´hi afegeixen d´altres com la d´espinacs o la de calçots amb romesco. «I és que pel que fa als gustos... no hi ha res escrit», afirma. Demà, dia de Dijous Llarder, assegura que el porc serà present en moltes llars berguedanes, «perquè a gairebé tothom li agrada celebrar aquesta festa». Per això no només es ven la botifarra d´ou -un embotit de temporada- sinó que l´acompanyen tot tipus de productes, com ara els tastets, la llonganissa, els bulls... «i molts també fan truites, que és el que es menjava originàriament».

Creu que «una festa com aquesta, que està molt arrelada a casa nostra i que forma part de les celebracions del nostre sistema educatiu, costarà molt que desaparegui». Explica que «tothom té al cap quan era més petit que el Dijous Llarder era un dia de festa, d´anar d´excursió i de menjar-se un entrepà de botifarra o de truita». És per això, afegeix, que «no només la gent més gran ho celebra, sinó que molts clients més joves també segueixen la tradició i volen continuar celebrant-ho d´una manera o altra».