Una de les activitats que fan particular el programa d´actes del Carnestoltes de Berga és la guerra de la farina, impulsada per la Bauma dels Encantats. Es tracta d´una recreació de les guerres carlines a la capital berguedana on els dos bàndols, els dels carlins i els dels liberals, lluiten simbòlicament per obtenir el poder a la ciutat. El final sempre és el mateix, perquè, com marca la història, els liberals han de ser els guanyadors de la batalla. Enguany, però, els organitzadors volen dotar de més simbolisme aquesta celebració i fan una crida a la participació.

La Bauma dels Encantats celebra enguany el seu 175è aniversari i volen reunir, en la guerra de la farina d´aquest Carnestoltes, el màxim nombre de participants de les darreres edicions i també «històrics que fa temps que no vénen però que ens faria gràcia que hi fossin». D´aquesta manera ho demana la presidenta de l´entitat, Mariona Casellas, que ha avançat que l´objectiu és que en finalitzar la batalla es faci una fotografia de grup «on ens agradaria que sortís el màxim de persones possible perquè passi a formar part de la història de l´entitat».

L´inici de la guerra serà a la 1 del migdia a la plaça de Sant Pere el diumenge 7 de febrer. Abans, però, els dos bàndols es trobaran per agafar forces i esmorzar. Un cop finalitzada la recreació -on es llançaran prop de 17.000 bombes de farina- els dos grups signaran la pau i es dirigiran a la plaça de Sant Joan per fer el vermut.