El món patumaire s'ha acomiadat aquesta tarda de Joan Rafart. La capella ardent del creador de la Patum infantil s'ha instal·lat a l'Ajuntament de Berga i allí ha rebut l'últim adéu de familiars i amics. El fèretre ha estat acompanyat de les diferents figures de la Patum. L'enterrament serà el proper dilluns, dia 8 de febrer, a 2/4 d'11 a l'església parroquial de Santa Eulàlia.

Rafart, l'adéu d'una figura de la Patum

Berga ha perdut una de les figures més importants vinculades a la Festa de la Patum. Joan Rafart i Montraveta ha traspassat als 92 anys.

Nascut el 1923, Rafart va ser el creador de la Patum Infantil fa seixanta anys amb la voluntat de permetre als més petits participar de les festes de Corpus.

La festa, que se celebrava per Sant Joan, va anar agafant anomenada. L´any 1958, la celebració es va incorporar al programa oficial de la celebració i es va fer a la plaça de Sant Pere, com la dels adults. Des d´aleshores, de mica en mica, Rafart i els seuscol·laboradors van treballar de valent per aconseguir una comparseria idèntica a la de la Patum dels adults.

L´any 2006, la Patum de la canalla va celebrar el seu mig segle de vida i Rafart va deixar pas a les noves generacions al capdavant de l´organització, que va passar a les mans del seu nét, Sergi Montaner, Teti.

El 1964 va rebre la placa que l´acredita com a patumaire d´honor, i el 1994 va ser distingit amb el Premi a la Cultura Popular de Berga. L'Ajuntament, per la seva banda, va atorgar a Rafart la Medalla d'Or de Berga l'any 2008.

El Patronat Municipal de La Patum ha emès un comunicat per expressar el seu més sentit condol als familiars i amics del Joan Rafart, així com a tots els patumaires.