La sala de plens de l'ajuntament de Berga va obrir ahir les seves portes de quatre de la tarda a vuit del vespre per acomiadar una de les personalitats més importants de la ciutat, el creador i impulsor de la Patum infantil, Joan Rafart i Montraveta, que va morir divendres al vespre a Barcelona a l'edat de 92 anys.

Al llarg de la tarda d'ahir, amics i coneguts de Rafart i veïns de Berga van desplaçar-se fins al consistori per visitar la capella ardent del difunt i expressar el seu condol a la seva família. El fèretre, situat al centre de l'estança, va estar acompanyat pels quatre gegants de la Patum infantil. Al davant del taüt, hi havia el tabal i la Medalla d'Or de la Ciutat de Berga, que va rebre l'any 2008.

Una de les nétes de Rafart, Jèssica Montaner, va agrair en nom de la família totes les mostres de suport i condol de la gent de la ciutat. "Han vingut molts veïns. Potser fins avui no ens n'havíem adonat, però és cert que, d'alguna manera, era l'avi de Berga", va comentar Montaner.

Un dels col·lectius de Berga més afectats per la mort de Rafart és el patumaire. "Totes les persones que han passat per la capella ardent ens han dit que sentien amb molt dolor la pèrdua de l'avi, però la gent de les colles de la Patum és la que estava més afligida. Fins i tot a alguns els hem hagut de consolar nosaltres", va afirmar Montaner. Els visitants van poder deixar per escrit els seus records en el llibre de condol, que es va posar en una taula a l'entrada de la sala de plens.