Berga va oferir, ahir, el darrer salt de maces a Joan Rafart i Montraveta (1923), el creador de la Patum infantil, premi a la Cultura Popular (1994) i medalla d'or de la ciutat (2008) i també premi a la Cultura de Regió7 (2008). Amb llàgrimes als ulls, els seus familiars, amics, els representants de la Patum i també els de la ciutat van acomiadar-se d'un home que ha deixat una profunda empremta dins del món de la cultura tradicional berguedana.

El fèretre amb les despulles de Joan Rafart anava cobert per la bandera de la ciutat i una carota dels plens petits. Va sortir de la casa consistorial per la porta gran. El duien a les espatlles responsables de la Patum infantil vestits amb les seves camises mentre integrants de la banda de l'Escola Municipal de Música de Berga i altres músics que s'hi van afegir interpretaven les notes de l'himne de la ciutat. Rere del taüt, s'hi van aplegar els desolats familiars seguits del macer i representants del consistori berguedà encapçalats per l'alcaldessa, Montse Venturós. Entre les autoritats, Lluís Puig, director general de Cultura Popular de la Generalitat.

L'ofici religiós a l'església parroquial de Santa Eulàlia el va presidir mossèn Josep Vila, que va qualificar el finat de "persona, generosa i altruista, entregada als infants". La música va tornar a ser la protagonista a la missa amb el vibrant ball de l'àliga i per cloure l'acte Pep Vancell va interpretar a l'acordió La vida sigue igual, un tema de Julio Iglesias que agradava especialment a Joan Rafart.

En nom de la família, el seu nét i coordinador de la Patum infantil, Sergi Montaner Teti, va agrair als presents la seva assistència a la cerimònia així com també "les mostres de suport que ens heu donat aquests dies. Molts de vosaltres coneixíeu l'avi per la seva passió per la Patum infantil, us ha vist saltar i gaudir gairebé s la totalitat d'aquesta església, l'avi que he compartit -i això és una sort- amb tots els nens de Berga, no hi ha un honor més gran que aquest". Montaner va dir que la mort del seu avi ha fet que "també compartim un sentiment de pèrdua". Va manifestar que Rafart tenia "moltes altres facetes" més enllà de la Patum "igual de meravelloses" i els valors "bàsics en la nostra vida: humilitat, perseverança, amistat, positivisme sempre, mà esquerra, alegria i sobretot, amor".