Operaris de l'empresa Doctor Àrbol han començat a treballar aquest dimart 9 de febrer per col·locar una subjecció amb fèrules metàl·liques a la branca que uns desconeguts van intentar serrar del vell Pi de les Tres Branques com es va fer públic el passat 29 de gener. Aquest darrer atac que va afectar tant al vell com el Pi jove és el tercer que pateixen des del 2014 aquests dos arbres monumentals.

En declaracions a Regió7, Gerard Pasola, que ja va dur a terme l'operació de reconstrucció de la branca mutilada del Pi l'estiu del 2015, ha explicat que es col·locaran set fèrules de diferents llargades per garantir la subjecció de la branca. Amb tot, ha matissat que en aquest cas, la raó de col·locar les fèrules és per donar-li uniformitat estètica amb la del costat que ja està guarida i també llueix uns suports metàl·lics.

Per dur a terme aquesta operació els tècnics tallen les fèrules metàl.liques a la mida que els fan falta i les adapten al relleu i formes de la superfície de la fusta de la branca. Es calcula que aquests treballs que són laboriosos hauran acabat a finals d'aquesta setmana.

L'actuació coincideix amb la creació d'una Plataforma de per a la Protecció del Pi de les Tres Branques impulsada per diferents entitats berguedanes que volen fer pressió per aconseguir la seva salvaguarda.

L'entitat ha fet públic el següent comunicat:

Arran dels atacs rebuts de forma reiterada al Pi Jove i al Pi Vell i sobretot la sensació de desprotecció que s´ha generat davant d´aquesta situació, diverses entitats berguedanes ens hem reunit per impulsar la Plataforma per a la protecció del Pi de les Tres Branques.

Aquesta plataforma té la voluntat d´aglutinar el màxim nombre d´entitats amb la finalitat que s´iniciïn el més aviat possible les mesures de protecció dels dos arbres per tal d´evitar qualsevol nova agressió.

S´ha elaborat la "Declaració de 31 de gener de 2016 per a la protecció del Pi Jove i el Pi Vell" (1) amb l´objectiu que les entitats que ho desitgin s´hi puguin adherir. Aquesta declara:

Punt 1. Que el Pi de les Tres Branques i el Pi Jove no només són un símbol independentista Català sinó que també es tracta de dos arbres monumentals protegits amb un elevat valor cultural, històric, paisatgístic, esportiu, sentimental i de lleure.

Punt 2. Que davant dels atemptats rebuts de forma reiterada al Pi Jove i al Pi Vell cal una resposta imminent a nivell administratiu i popular, així com l´adopció de les mesures necessàries per garantir-ne la protecció i integritat.

Punt 3. Que l´entitat sotasignada, juntament amb la resta d´entitats, faran el possible per fer pressió i força per tal que el Punt 2 es dugui a terme sense descartar accions legals i/o de mobilització social.

Punt 4. Que cal obrir la possibilitat de generar una plataforma o entitat que vetlli per la conservació, protecció o millora dels dos arbres i que vehiculi les accions derivades del Punt 3.

A partir d´avui ja està actiu un correu electrònic(2) per tal de vehicular totes les adhesions i també s´ha publicat una pàgina de Facebook(3) que donarà a conèixer de forma setmanal les entitats adherides i altres informacions rellevants.

Les adhesions estan obertes a entitats, quedant-ne excloses les persones individuals i els partits polítics. Per adherir-se, l´entitat ha d´enviar, com a mínim, un correu-e amb el nom, la població i el nom i càrrec d´un representant.

Gràcies per totes les mostres de suport que ja hem rebut i esperem que els nostres objectius siguin ben aviat una realitat.

1( )Versió per imprimir:https://drive.google.com/open?id=0B8TjxCds84fqQTFFQ0YwYjdRZGc

2( )Correu: plataformapitresbranques@gmail.com

3( )Facebook:https://www.facebook.com/plataformapitresbranques