Fer més autònomes les persones que busquen feina i facilitar-los tots els recursos. Aquest és el plantejament de l’Espai Feina que estrena el Servei Ocupa’t. El programa d’orientació laboral impulsat per l’Ajuntament de Berga, Càritas Berga i Creu Roja Berguedà estrena un nou servei adreçat a les persones que estan en situació d’atur i també les que estan en actiu però volen millorar la seva situació laboral.

Anna Casajuana, una de les tècniques que coordinen l’Espai Feina -juntament amb Mònica Puigpiqué, Marta Junyent i Carme Obradors- assegura que el principal objectiu del nou espai «és donar més eines als usuaris perquè siguin ells els principals protagonistes del procés de buscar feina». Tot i que ha assegurat que «hi continua havent l’assessorament i l’atenció a les persones», l’objectiu és que «els usuaris vinguin, mirin totes les ofertes i no només s’apuntin a la borsa de treball i esperin que els truquin si hi ha alguna feina que els pot anar bé». Casajuana assegura que ja «hi ha persones que són independents», i per això espera que amb el nou servei «també es creïn vincles i relacions entre elles i que fins i tot puguin ajudar-se a buscar feina, a fer un currículum...»

Una de les principals novetats d’aquest nou espai és que es recullen totes les ofertes de feina existents de la zona i també s’ofereixen ordinadors amb Internet per fer consultes en línia i servei d’impressora per imprimir. «Els usuaris poden venir sense demanar cita prèvia els dimecres i dijous d’11 a 1, i de manera lliure consultar i fer totes les gestions que vulguin», explica Casajuana, «això també dóna més llibertat i esperem que tingui bons resultats». De totes maneres, des del servei Ocupa’t es continuaran fent les entrevistes a totes les persones que s’hi inscriguin i es mantindrà l’assessorament en els casos que sigui necessari.

«Cada persona és un món»

La tècnica ha explicat que «cada persona és un món i al final, ens hem d’acabar d’adaptar a les necessitats de cada persona». En aquest sentit explica que n’hi ha que «són molt autònoms i des de casa ja consulten les ofertes de feina, i d’altres que necessiten més ajuda perquè potser mai han fet un currículum i no saben per on començar». A més, explica que «a vegades també hem de fer de suport emocional i ens toca animar els que fa temps que no tenen sort perquè no llencin la tovallola». I és que assegura que «l’estat d’ànim també és molt important a l’hora d’anar a buscar feina».

Casajuana comenta que en els darrers anys el nombre d’ofertes de feina ha crescut, tot i que fa ressaltar que «pràcticament totes són feines temporals i molt específiques que requereixen una formació molt concreta, i a vegades costa de trobar els candidats per cobrir-les». En el darrer any, 99 persones van trobar feina a través de l’Ocupa’t, una xifra que dobla la del 2014. D’altra banda, es van fer 205 entrevistes inicials i el seguiment de 320 persones.