L'Ajuntament de Cercs redobla els seus esforços per convertir l'embassament de la Baells en una eina de dinamització del Berguedà. El consistori ha dut a terme la museïtzació de les galeries interiors de la presa, les més ocultes, que es mostraran per primer cop perquè els visitants puguin endinsar-se a les entranyes d'aquest element característic d'un embassament que demà celebrarà els quaranta anys de la seva inauguració. Va ser el 17 de febrer del 1976, pels aleshores reis d'Espanya Joan Carles i Sofia.

En declaracions a aquest diari, Jesús Calderer, alcalde de Cercs, ha explicat que la museïtzació és un projecte ambiciós que va més enllà d'una exposició. Fins ara, a la presa es podia visitar una mostra fotogràfica a l'anomenada primera corona, l'espai que té una mena de balconada i que queda a la part més alta, la més propera a la làmina d'aigua. Ara, s'aposta per baixar de cota, accedint a l'interior més amagat i ocult de la presa, a les galeries dels blocs de formigó a les quals fins ara no s'accedia perquè "era prohibíssim", ha dit Calderer. El conveni d'usos amb l'ACA ho ha fet possible.

A més del condicionament de les galeries que s'obren al públic de forma guiada per primer cop, també es farà una àrea de recepció a l'exterior amb un bar i una botiga per vendre articles de marxandatge.

Aposta pel turisme cultural

Tota aquesta actuació suposa una inversió de 100.000 euros, que es pagarà amb una ajuda de la Diputació de Barcelona. Fins ara, la nova museïtzació l'han pogut veure els alumnes de les escoles de Cercs i Vilada. Les visites es faran amb reserva prèvia. I s'espera ampliar l'horari de cara a l'estiu.

Jesús Calderer ha explicat que el consistori vol inaugurar la nova museïtzació de la presa " abans de Setmana Santa", aprofitant la presència de visitants a la comarca i també que "ja anirem de cara al bon temps". Les visites es gestionen com fins ara des del Museu de les Mines de Cercs.