Les comunitats mèdiques, i sobretot les especialitzades en l´àmbit de la traumatologia i la cirurgia ortopèdica de Berga i Manresa, s'han vist commocionades per la mort per causa natural del reconegut traumatòleg Francesc Crusafon Morral. El decés va ser el dia 24 a Cambodja, on era de viatge familiar, segons han confirmat fonts de la família a aquest diari.

Familiars del finat han viatjat fins a aquell país per treballar conjuntament amb la resta de la família que roman a Catalunya en les tasques de repatriació del seu cos. Es tracta d´una operació administrativa i burocràtica que s'haurà de tramitar a través de la diplomàcia francesa, ja que Espanya no hi té ambaixada (la que hi pot tenir relació, segons el ministeri de l´Exteriors, és a Bangkok).

La repatriació és un procés complex al qual en aquests moments la família està dedicant els esforços. Per això, ahir de moment encara no se sabia quan es farà el funeral. L´autòpsia també haurà d´aclarir les causes de la mort, tot i que inicialment s´apuntava la possibilitat que hagués estat per un atac de cor, per bé que aquest extrem no havia estat confirmat de manera oficial.

Francesc Crusafon era fill de Sabadell. Va començar a treballar a Berga a l´inici de la dècada dels 80, amb una plaça de traumatòleg d´ambulatori. Aquesta feina que ara feia per a l´ICS l´havia complementat amb la tasca de traumatòleg a l´Hospital Comarcal Sant Bernabé. Ell va ser un dels professionals que van estrenar l´hospital, tot i que també havia treballat a l´hospital Vell. I per la feina de metge traumatòleg de primària, també havia exercit a Guardiola, per a l´àrea del Berguedà Nord.

En la darrera dècada d´exercici professional havia deixat la seva vinculació com a traumatòleg de l´Hospital de Berga i s´havia vinculat laboralment a Althaia, a l´Hospital de Sant Joan de Déu i una part a l´activitat privada. És per això que en la darrera etapa havia anat fixant més la seva residència a la capital del Bages, sense perdre el contacte amb el Berguedà.

Fonts d'Althaia han explicat que abans de la fusió hospitalària de la ciutat, Crusafon formava part de l´equip humà del Centre Hospitalari de la capital bagenca. Posteriorment es va integrar al servei conjunt de la Fundació Althaia, a l´Hospital de Sant Joan de Déu. També va ser ideòleg i impulsor del Cimetir (centre de medicina de l´esport), ubicat al complex de la Clínica de Sant Josep. Fonts consultades per aquest diari han explicat que aquest especialista en cirurgia ortopèdica i traumatologia va ser innovador i en el seu dia va aplicar «tècniques avançades».

Les persones que havien reballat amb Crusafon n´han valorat la capacitat professional i la manera de fer. El doctor Albert Tomàs, col·lega de Crusafon a Berga, el definia com un «excel·lent professional», i destacava en l´aspecte més personal que «era un bon company, un optimista de mena, i un home extraordinari com a company i per compartir taula». Una altra professional de l´hospital de Berga, Anna Vidal, també el recordava com una persona «molt simpàtica i afable».

Tomàs també assenyalava que, tot i que una de les primeres feines va ser la que el va vincular a la traumatologia de la medicina primària, la seva il·lusió era poder estar al quiròfan. Durant molts anys va ser un dels referents a Berga de la cirurgia traumatològica i va ser en els darrers anys, sobretot amb la seva vinculació a Althaia, que també es va introduir en la cirurgia ortopèdica. La mort de Crusafon va causar commoció ahir