Les previsions que anunciaven que nevaria a indrets on no ho sol fer com Berga han marcat la Fira de la Tòfona del Berguedà. El dia més fluix del certamen celebrat a Cal Rosal i Olvan ha estat dissabte quan alguns paradistes fins i tot van plantejar-se si muntar la parada a causa de la pluja, pedra i vent que va fer en diferents moments de la jornada. Ahir, va fer va sortir el sol. Tot i això els venedors de tòfones i de productes agroaliemntaris consultats per Regió7 van dir que, a nivell comercial, la mostra ha estat fluixa. A causa de dos factors: la manca de públic espantada per la possibilitat de nevades. I, també, pel fet que la temporada de tòfona negra (tuber melanosporum) està sent molt dolenta, n´hi ha escassedat de la silvestre per culpa de la sequera que va fer a la primavera i també a l´estiu que n´han minvat molt la producció perquè no s´ha donat les condicions òptimes per al seu creixement. Això ha fet que el preu final de venta al públic (la cotització es fluctuant i depèn de la qualitat del producte) pugui arribar als 1.200 euros per quilo.

La paradista Eva Pagerols deia que la mostra «ha sigut flaqueta de gent» que s´han «espantat» per les previsions del mal temps. Pagerols admetia que «ha sigut una fira complicada aquest any».

Per la seva banda, Daniel Puig un venedor de tuber melanospoum de Catí (Castelló) deia que «el temps no ha acompanyat, ha faltat una mica d´ambient». Puig explicava que no tenia clar si l´any que ve tornarà perquè a la seva zona hi ha fires que «són molt fortes» com la de Sarrión (Terol) o al Maestrat. «Ens ve força gent».

Per la seva banda, Martí Orriols l´alcalde d´Olvan va admetre que el mal temps ha perjudicat el certamen. Amb tot, va mostrar-se satisfet dels actes que s´han fet a cobert (xerrada, tallers i jornada tècnica, tast i esmorzar) i també del concurs de gossos tofonaires.