La història ha de servir per recuperar la memòria dels que no tenen nom. La idea, el concepte, és del pensador ale-many d´origen jueu Walter Benjamin mort a Port-bou el 1941. La va citar l´historiador Ivan Sánchez, ahir en l´inici del «modest» acte d´homenatge a les víctimes del franquisme a Berga promogut pel consistori local amb el suport de diferents entitats. Aquesta ha estat la primera vegada que a la capital berguedana se celebra un acte d´aquestes característiques malgrat que ja han passat 77 anys d´ençà de l´entrada dels nacionals a la ciutat, com va posar de manifest Montse Venturós, l´alcaldessa. I no serà l´última, segons va dir.

L´acte va consistir en la lectura de textos diversos: testimonis de presos i represaliats durant el franquisme, que van llegir els berguedans Albert Cols i Balma Badal. També van llegir un fragment del discurs d´investidura, el gener del 1934, de l´alcalde republicà de Berga, Joan Illa, i del primer butlletí de berguedans a l´exili. Les lectures es van anar intercalant amb peces musicals relacionades amb la guerra civil interpretades per un grup de set músics de la Berguedana de Folklore Total.

El punt final a l´acte d´ahir el va posar la batllessa, que va dir que les activitats que han promogut «han volgut ser un primer exercici de recuperació de la memòria històrica del poble». Un exercici va dir que «consideràvem imprescindible per avançar, des de la nítida convicció que el nostre poble es mereixia, com a mínim, rescatar de l´oblit les seves arrels». La dirigent va dir que aquesta és una tasca que correspon dur a terme a les administracions públiques. Es va comprometre que a Berga aquesta feina tindrà continuïtat.

Llista de berguedans de Berga afusellats

L'alcaldessa va acabar la seva intervenció citant un per un els noms i cog-noms de les 18 persones de Berga que van ser afusellades al Camp de la Bota: Francisco Andorrà Playa, Valentín Anglada Farguell, batlle republicà de Berga, Josep Maria Badia Sobrevies, Juan Barat Agon, Ramon Coll Roca, Elias Hermano Navarro, Agustín Monsò Barriol, Jose Parcerisa Ribera, Buenaventura Perpiñà Sala, Celestino Pons Guitart, Juan Puig Soler,Ramon Riu Giralt, Antonio Serra Roca, Juan Sitges Baraut, José Soler Illat, Salvador Soler Illat, Juan Soler Ros i Antonio Tarrés Barniol.