La Diputació de Barcelona ha presentat als alcaldes del Berguedà la nova línia d'ajudes per a la millora i el manteniment de camins rurals municipals. El diputat Jordi Fàbrega va presentar dijous, al consell d'alcaldes celebrat a Avià, el programa al qual es poden acollir els municipis.

Els consistoris interessats en rebre un d'aquests ajuts han de saber que cal que els camins siguin d'ús públic i estiguin en un àmbit no urbà. Cada ajuntament podrà rebre un ajut, com a màxim de 50.000 euros. El programa disposa d'un pressupost de 10 milions d'euros per aquest mandat 2016-2019, i se'n destinaran 2,5 milions d'euros cada any. Per valorar les sol·licituds presentades pels ajuntaments, es tindran en compte criteris com la urgència de l'obra, per a la reducció de riscos imminents, l'estabilització de talussos, la connectivitat a nuclis disseminats, la ràtio d'importància social, l'aportació econòmica municipal i la importància dels camins en l'àmbit territorial municipal.

En la sessió amb els alcaldes del Berguedà, el diputat Jordi Fàbrega també va anunciar que es realitzaran obres de millora i eixamplament en un conjunt de 21 quilòmetres de carretera de la xarxa local al Berguedà. Aquestes carreteres actualment no compleixen l'amplada de seguretat que exigeix la Llei de carreteres de mes de cinc metres d'ampla, per permetre el pas de vehicles grans amb seguretat. Les obres que es faran seran bàsicament d'adaptació de l'amplada aprofitant els vorals i cunetes de formigó, amb el que s'assegura una major amplada del vial. Entre els trams actuals hi ha la carretera de Sant Julià de Cerdanyola, de Cal Rosal a Avià, accessos al Santuari de Queralt i Rasos de Peguera, així com la carretera de Puig-reig a Santa Maria de Merlès.

A més, Fàbrega va presentar els setze camins que poden esdevenir carretera al Berguedà. Ara els alcaldes han d'escollir quina és la que prioritzen perquè entri al Pla Zonal, tal i com ja va explicar Regió7.