El projecte "Aligats" del fotògraf manresà Jordi Cohen està a punt de veure la llum. Aquest llibre gràfic és el resultat de cinc anys de feina, que recull un total de 63 fotografies que volen transmetre els sentiments, les emocions i les vivències del ball de l'àliga de la Patum. Unes instantànies captades a través de l'objectiu d'aquest metge de professió, però fotògraf d'afició.

La publicació ha entrat a la recta final del seu procés de creació i sortirà al mercat pels volts de Sant Jordi. Aquest projecte personal de Cohen és un homenatge a la comparsa de l'àliga, que capta, des de totes les perspectives possibles, l'essència d'aquest emblema del Corpus berguedà. Tal i com ha explicat el mateix autor, es tracta d'un llibre que conté 63 fotografies en blanc i negre, seleccionades d'entre els centenars d'instantànies que durant cinc anys ha realitzat durant els diversos balls de l'àliga de la Patum. I és que en els darrers anys, Cohen s'ha convertit pràcticament en un membre més de la comparsa de l'àliga per poder tirar endavant aquest projecte personal.

Tot i que es tracta principalment d'un llibre gràfic, també s'hi han inclòs diversos textos. En aquest sentit, ha ressaltat que el pròleg és de l'historiador i gerent del Patronat de la Patum, Albert Rumbo. A banda, també s'hi han afegit escrits de l'historiador Josep Noguera, del bibliòfil Ramon Felipó i de Jan Grau, expert en l'àmbit de la cultura popular.

Cohen també ha volgut recordar que "tal i com s'havia previst inicialment, hem volgut incloure-hi textos de persones de la comparsa i gent anònima que salta, per dotar-li més profunditat". Per altra banda, l'autor ha destacat especialment la presència, dins del llibre, del reconegut fotògraf Pepe Baeza.

La publicació s'ha finançat a través d'una campanya de micromecenatge que Cohen va impulsar a través de Verkami el maig del 2015. Tot i que inicialment va preveure recaptar 3.500 euros per fer realitat l'edició del llibre, "després de valorar la bona resposta de la gent vaig engrescar-me a assumir un repte més important i marcar-nos la xifra de 6.000 euros per fer una edició de més qualitat". Tot i que es va quedar a les portes d'assolir la meta (amb més de 5.800 euros recaptats) finalment, amb 140 mecenes que han col·laborat al projecte, s'ha decidit per editar un llibre de gran format (de 32x23 cm) "amb 109 pàgines i amb acabats d'alta qualitat, amb tapa dura i paper fotogràfic de 145 grams", ha detallat.

Descompte promocional

A l'espera que el llibre pugui sortir del forn en els propers dies, Cohen ja l'ha posat a la venda a través d'Internet. Concretament, els interessats poden comprar-lo a través de la plataforma de The Folio Club, que s'ha encarregat de la impressió de l'edició, on es pot adquirir per 35 euros (http://thefolioclub.com/aligat).

A més, com a promoció de llançament, l'autor ha anunciat que els llibres que es comprin fins al proper dimecres 6 d'abril tindran un descompte del 20%, al preu de 28 euros.

Cohen ha avançat que està previst fer una tirada d'uns 500 exemplars, tot i que ha anunciat que també vol comprovar com funcionen les primeres vendes en línia. Properament, estarà a la venda de manera física en algunes de les llibreries de Berga, tot i que encara no ha determinat a quines. L'autor es mostra satisfet d'haver pogut tirar endavant aquest projecte personal i ho vol agrair, especialment, a tots els que li han donat suport.