L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, planta la justícia. No va declarar ahir i tampoc declararà davant del jutge quan torni a ser citada, en qualitat d'investigada, per un presumpte delicte electoral per haver fet cas omís dels requeriments de la Junta Electoral Central de retirar l'estelada del balcó de l'ajuntament de Berga en les eleccions autonòmiques del 27 de setembre i les generals del 20 de desembre passat. Venturós va decidir, ahir, no entrar a l'edifici judicial i tampoc ho farà quan rebi la nova citació, encara sense data fixada.

Desenes de persones esperaven ahir al matí Venturós davant dels jutjats de Berga. Hi va arribar passades les 11 del matí amb el diputat de la CUP Benet Salellas, que també és el seu advocat. Després d'una ovació i aplaudiments de suport, Venturós va anunciar que no declararia. "No és que haguem entrat i no haguem declarat, sinó que no hem acudit davant la jutgessa i ens hem plantat deliberadament", va reblar Salellas. Ho han fet una vegada, i anuncien que ho tornaran a fer. "Pensem se-guir plantant l'administració de la justícia espanyola", afegia.

Des de la CUP no descarten que el procés vagi més enllà i Venturós ja va advertir ahir que "s'ha pensat en la possibilitat d'una inhabilitació". De totes maneres, té clar que "el camí a la independència ha de partir de passos ferms i hem d'aplicar a la pràctica allò que tenim com a compromís". En aquest sentit, Venturós va defensar aquesta posició de desobediència cap a la justícia espanyola "per coherència amb el nostre pensament" i entesa com un "pas en ferm per a l'alliberament nacional i social dels Països Catalans en un camí de no retorn cap a la independència".

Venturós va explicar que un dels principals motius per no declarar és que considera que "deixar l'estelada penjada al balcó de les nostres institucions -quan s'està legitimat per unes eleccions i per les veus a peu de carrer- no és un delicte ni pot ser-ho de cap de les maneres". Per altra banda, va recordar que "el meu càrrec d'alcaldessa diu clarament que em dec al poble i en cap cas a cap jutjat ni als tribunals espanyols que vulguin jutjar-nos per apel·lar al dret d'autodeterminació." En aquest sentit, l'alcaldessa va fer referència també a la moció aprovada per l'Ajuntament de Berga el setembre del 2012 en què s'instava a no despenjar l'estelada fins a assolir la independència.

Venturós i Salellas van donar explicacions al Pavelló de Suècia, a pocs metres del jutjat. Ho van fer rodejats de representants de l'Assemblea Nacional Catalana, d'Òmnium Cultural, de Súmate, de regidors del govern, d'ERC, CiU i ICV de l'Ajuntament de Berga, i de regidors i alcaldes de la CUP d'ajuntaments requerits per l'Audiència Nacional. Cal destacar la presència dels diputats de la CUP Albert Botran i Joan Garriga i dels presidents de l'ANC i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que van qualificar d'"injusta" la investigació a Venturós.

En l'acte d'ahir, la batllessa va fer públic que l'Ajuntament de Berga i els regidors que van aprovar la declaració d'independència del 9-N també estan sent investigats per l'Audiència Nacional.