La veu de Berga s'ha apagat. Montserrat Minoves i Sans (Berga, 1942) va morir aquest diumenge de manera sobtada, per un atac de cor, als 73 anys d'edat. El seu traspàs ha sacsejat la societat berguedana i especialment ha generat consternació en el món de la cultura i el teatre de casa nostra.

Minoves va ser una de les iniciadores de l'Agrupació Teatral La Farsa el 1958, que presidia des del 2006, quan va morir l'altra ànima teatral de la ciutat, Daniel Tristany. El 2011 va rebre el Premi a la Cultura de Berga a proposta de les entitats i dels veïns de la ciutat en agraïment a la seva implicació en la que ha estat la seva passió: el teatre. A banda de La Farsa, també havia format part de la Colla Sardanista Cim d'Estela, així com havia fet col·laboracions en altres entitats. El funeral de Minoves tindrà lloc aquest dimarts, a 2/4 d'11 a la parròquia de Santa Eulàlia de Berga.

La notícia de la mort de la que ha estat els darrers anys el pal de paller de La Farsa ha sigut una galleda d'aigua freda per als seus familiars, amics i companys d'escenari. Precisament, aquest diumenge a la tarda la companyia havia de portar a Bagà el muntatge 'Método 33', dirigida per la mateixa Minoves i per Angelina Vilella. "Estic molt afectada perquè encara ahir [per diumenge] al matí vam parlar dels darrers detalls per a la funció de la tarda i de nous projectes que estàvem preparant. Sempre pensàvem coses", detallava Vilella sense encara haver assimilat la notícia.

La funció es va suspendre però el grup d'actors va trobar-se per "passar el dol i recordar anècdotes i bons moments viscuts amb la Montserrat". Vilella, més enllà de destacar la brillant trajectòria de Minoves als escenaris, va voler destacar que se'n va "una bellíssima persona que t'ajudava sempre que feia falta i sense demanar-l'hi".

Josep Maria Salat, membre de La Farsa i amic de Minoves, també va mostrar la seva tristesa. "La Montserrat ho ha estat tot per a La Farsa des de la mort de Daniel Tristany, quan l'entitat va viure un moment molt crític". Salat destacava que des de la seva fundació fins a l'actualitat ha estat la persona que s'ha mantingut present pràcticament sense interrupció "en els bons moments, però també en els dolents".

En aquest sentit, subratllava que en la darrera època "ha estat la peça clau per fer confluir joves i grans a l'escenari, era l'angle del triangle on tothom coincidia". També va voler fer especial esment al paper "imprescindible" que ha tingut Minoves en la conservació de les representacions dels Pastorets de Serafí Pitarra, i en la d'altres tradicions de la ciutat com el casament típic de l'alt Berguedà que se celebra pels Elois, i ha estat també testimoni "dels moments més importants de la ciutat des de darrere el micròfon". I és que, tal com recordava Salat, Minoves ha presentat multitud d'actes i ha recitat desenes de poemes gràcies a la seva "gran veu".

Salat, com Montserrat Tristany, filla del desaparegut Daniel Tristany, recordava que el que més caracteritzava Minoves és que "sempre tenia un sí a la boca, i això és l'únic que es necessita per ser un motor d'una ciutat com ho ha estat ella". "Només podem sentir dolor i recordar els bons moments viscuts amb ella, dins i fora de l'escenari", afegia Tristany.

El primer paper de Minoves va arribar quan només tenia 13 anys. Des de llavors, va tenir clar que volia ser actriu. Ho va compaginar amb la seva feina a la fàbrica, primer, i amb la tasca familiar, després. La trajectòria artística de Minoves ha estat prolífica i en la seva darrera entrevista publicada a Regió7 ella mateixa en destacava especialment 'Pigmalió', de Bernard Shaw, estrenada l'any 1961 i on va fer de Roseta Fernandes, "un dels papers més importants de la meva vida", assegurava, i 'Mercè dels uns, Mercè dels altres', el 1994, quan va assolir el repte de protagonitzar en solitari aquest monòleg de Carles Valls.

Després de saber-se la notícia del traspàs, Ton Vilà, també impulsor de La Farsa i company d'escenaris de Minoves, recordava que "la Montserrat s'atrevia a fer-ho tot, era un tot terreny amb una memòria prodigiosa".

La regidora de Cultura, Mònica Garcia, va lamentar el traspàs d'"una persona tan implicada en la cultura de la nostra ciutat". A les xarxes socials també s'hi van llegir notes de condol d'amics i berguedans.