16 de abril de 2016
16.04.2016

Una associació internacional agruparà els fallaires dels Pirineus

El comitè tècnic de les festes del foc es reuneix a Andorra amb presència de la Fia faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola

16.04.2016 | 18:58
Una associació internacional agruparà els fallaires dels Pirineus

El comitè tècnic de les festes del foc s'ha reunit avui a Andorra la Vella per tal de seguir avançant en la preservació de les festes del foc un cop aconseguida la distinció de la Unesco el 2015.
Una de les decisions que es van prendre va ser la creació d'una associació internacional que integri representants dels tres països membres de la candidatura, Andorra, França i Espanya. Tenint en compte la diversitat estructural de cada territori, una de les dificultats que caldrà superar, s'ha decidit que l'ens tingui tres nivells de representació: estatal, municipal o comunal i les associacions, que es consideren la base que manté la festa. «Es vol crear una associació internacional en la què puguin entrar els tres estats amb la màxima representació a tot nivell», ha assegurat el delegat del Consell General d'Aran, Jep de Montoya.

La singularitat berguedana
De la seva banda, el tècnic representant de l'Associació de la Fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, Xavier Pedrals, ha explicat a aquest diari que «era imprescindible fer els nivell per adaptar-se a la realitat de cada terreny», però ha advertit que «en mig de tot això una hora o altra haurà d'aparèixer un comitè científic que aconselli si les coses estan bé o malament». Cal tenir present que actualment hi ha 63 pobles representants en les festes del foc, però d'ençà que la Unesco les va declarar Patrimoni Immaterial de la Humanitat, hi ha hagut nous pobles que s'han mostrat interessats en recuperar-les. Així, per exemple, aquest comitè científic seria qui hauria d'analitzar cada festa i determinar «si s'ajusta o no, si és una festa que s'havia perdut i es recupera o si s'està inventant alguna cosa nova», ha indicat Pedrals. Una altra de les tasques que han emprès totes les comunitats de fallaires és l'elaboració d'un protocol propi que ajudi a preservar la tradició mantenint la seva essència.

Xavier Pedrals també s'ha mostrat satisfet amb el logo que s'ha creat per a les festes, afirmant que «els baganesos i cerdanyolencs ens hi sentim molt ben representat». El representant berguedà va voler agrair «a la gent d'Andorra» la tasca feta per arribar fins a la distinció. «Han sabut articular vivències i estructures organitzatives per arribar on hem arribat», ha explicat, recordant que la fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola és «un cas paradigmàtic perquè som els únics que fem el solstici d'hivern». «Vam lluitar molt per ser inclosos i ara hi som admesos de molt bon grat», ha assegurat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Quan serà Patum 2018

La Patum 2018

Tot sobre la festa de Corpus. 

 

L'últim El més llegit