Berga ha crescut amb la presència de 700 habitants menors de 30 anys aquest cap de setmana. Es tracta d'una invasió pacífica de joves provinents de diferents comarques catalanes que participen en la Trobada de Monitors i Monitores d'Esplais Catalans-Esplac, una associació d'esplais laics i progressistes que, generalment, du a terme aquesta mena de reunions d'àmbit nacional cada tres anys. Sota el lema "Monifesta't 2016, Juntes construïm el present, som monis imparables!", la trobada afronta tres grans objectius: reivindicar la feina d'educació de la quitxalla que fan de forma voluntària aquests joves, donar visibilitat al model d'esplais, i donar-se a conèixer al Berguedà i al Bages, on actualment ja disposen de 13 esplais federats. A la cita berguedana d'aquest cap de setmana hi prenen part joves d'un total de 63 esplais.

L'acte central de la trobada s'ha celebrat aquest diumenge a la plaça de Sant Pere on tots els parrticipants s'hi han aplegat per mostrar els seus valors en sengles pancartes. Els monitors dels diferents esplais han construït un manifest pintant en sengles pancartes de paper frases que sintetitzen què vol dir ser monitor o monitora en diferents pancartes. Missatges com «Revolucionem l'educació», «Juntes eduquem per transformar la societat» o «Quan del no res ho fem tot» han estat alguns dels escollits pels més de 700 participants, que han confluït a la plaça Sant Pere de Berga, on han ajuntat totes les pancartes amb les frases i han aixecat unes lletres on es podia llegir «SOM MONIS(monitors) IMPARABLES».

Fonts de l'organitzcaió han explicat que aquest acte ha estat gravat des d'un dels balcons davant de l'Ajuntament, «demostrant un cop més la força i la creativitat dels esplais laics i voluntaris de Catalunya». «És un orgull per a l'associació poder fer una trobada d'aquesta envergadura amb èxit, sobretot tenint en compte que ha estat organitzada entre tots», ha assenyalat Irene Torrecilla, presidenta d'Esplais Catalans, en acabar l'acte central. «Veure la plaça Sant Pere plena de monitors i monitores ha estat molt emocionant», ha afegit. La trobada s'ha acabat amb un una arrossada a la plaça Viladomat

Ocupant Berga

El desembarcament de 700 monitors i monitores es va anar fent al llarg de l'assolellat matí. La majoria van arribar a Berga ahir, amb un servei de transport amb autocars organitzats d'antuvi. Un cop instal·lats i acreditats a les veles instal·lades a la zona esportiva dels pavellons, van dedicar la matinal a portar a terme diferents jocs amb l'objectiu de fomentar la coneixença entre els participants. A la tarda, es van dur a terme una trentena de sessions formatives i tallers a les aules de l'institut Guillem de Berguedà sobre un ampli i variat ventall de qüestions que van anar des del paper de la música a l'esplai, el present i el futur de la Unió Europea, el finançament i la banca ètica, la resolució de conflictes, el dret a l'associacionisme educatiu, fins a l'intercanvi d'experiències de campaments i la preparació de les excursions per a la canalla. Per dinar, els assistents es van espavilar pel seu compte, i, per sopar, l'organització va servir 200 litres de caldo i truites. La nit va ser llarga, amenitzada amb la música d'un grup de versions berguedà, Thug Live Band, i una sessió amb DJ Ketzy.

Un paper transformador

La badalonina Irene Torrecilla és presidenta d'Esplais Catalans. En declaracions a Regió7 , ahir, va explicar per què han triat Berga per fer la Monifesta't. "És una ciutat a la qual no havien estat fent cap gran activitat", i també perquè "creiem que era un bon moment" per fer una trobada al sector territorial del Berguedà i el Bages, on hi ha tretze esplais de l'Esplac. Va exposar que "volem reivindicar el paper del monitor i la monitora com a agents educadors i de transformació social, i fer-ho d'una manera col·lectiva, perquè no entenem el paper dels monitors sense els seus companys". Torrecilla va exposar que els monitors "som educadors, l'esplai és un espai com una escola o un institut, hauria de tenir la mateixa importància a escala social". Actualment no la té, perquè "no se'ns reconeix prou la feina que fem cada dissabte" educant la canalla des dels esplais, de manera altruista. Per a Irene Torrecilla, aquest reconeixement s'hauria de traduir "en el fet que se'ns valorés més i tinguéssim més suport de les institucions", per tal que els donessin més facilitats a l'hora de fer la seva feina: una tasca que se centra a educar en els valors. Cada esplai posa l'accent en els que considera més rellevants, tot i que, en general "comparteixen els valors de respecte als altres, la laïcitat i el progressisme, la tolerància, la igualtat"; uns conceptes que "ens calen" i que "si tinguéssim" evitarien casos com els que en els darrers dies han tingut un ampli ressò mediàtic, com la creació de societats per estalviar-se impostos, el cas dels papers de Panamà, que, de moment, han provocat la dimissió del ministre d'Indústria, José Manuel Soria.