Tres empreses opten a prestar el nou servei de guiatge de cinc esglésies romàniques que enguany ha assumit el Consell Comarcal del Berguedà de mans de la Diputació de Barcelona, que l'oferia des del 1999 , així com també de la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou (Gironella). Les firmes que s'han presentat al concurs són Dinamització del Patrimoni, Fundació Vidal i Tot Turisme.

Aquest dilluns, la mesa de contractació va obrir les pliques, en concret els sobres de les condicions administratives i el de les tècniques. Aquest divendres és previst que s'obri el de les ofertes econòmiques i, si tot és correcte, es farà l'adjudicació. El nou concessionari hauria de començar a treballar l'1 de maig, segons han confirmat a Regió7 fonts de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADB).

Si es compleix el nou termini, serà un mes més tard del que es va anunciar el 28 de gener en l'escenificació de la signatura del conveni feta al monestir de Sant Llorenç, tot i que en realitat el document en vigor des de l'1 de gener ja s'havia signat anteriorment. Al temple guardiolenc, amb la presència de representants de la Diputació, el Consell i els ajuntaments on hi ha les esglésies que es visiten, es va informar que mentre no es trobava una empresa per atorgar-li la concessió, el servei el prestaria la firma que l'havia fet en els darrers mesos, Petrea, i era previst que ho fes fins al 31 de març perquè es comptava que l'1d'abril ja pogués començar la nova concessió. Ara, s'estima que sigui l'1 de maig. La concessió serà fins al 31 de desembre del 2017

Des de l'1 de gener, el Consell Comarcal del Berguedà ha assumit la gestió del servei de visites guiades dels temples que fa disset anys que prestava la Diputació de Barcelona. Amb tot, l'ens provincial continuarà pagant el cost del servei. Segons les bases del concurs és de 120.476 euros sense comptar-hi l'IVA, 55.228 enguany i 65.247 el 2017. Durant aquests dos anys, el Consell haurà de buscar els recursos econòmics necessaris per poder finançar-lo i mantenir-lo actiu.

Divulgar el patrimoni

La Diputació ha prestat aquest servei des de l'any 1999 a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL). Són visites guiades a diferents monuments restaurats per l'ens provincial -les esglésies de Sant Quirze de Pedret (Cercs), Sant Vicenç d'Obiols (Avià), Sant Sadurní de Rotgers (Borredà) i Sant Vicenç de Rus (Castellar de n'Hug), i el monestir de Sant Llorenç (Guardiola de Berguedà)-, després de signar convenis amb els respectius ajuntaments propietaris dels monuments. Aquest servei és l'únic que la Diputació ha ofert a la província.

Una de les novetats del concurs és que inclou el guiatge de la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou. El 2015 es va convocar un concurs que no va reeixir perquè les dues empreses que s'hi van presentar no complien les condicions.