La capital del Lluçanès s'ha convertit aquesta setmana en la capital catalana de la reforma horària en el sector de l'hostaleria. La prova pilot proposa als restauradors que avancin els horaris de servei dels seus establiments perquè els ciutadans es puguin anar acostumant a esmorzar abans, dinar més d'hora i sopar a partir de les 7 de la tarda. L'amo de Cal Quico, Josep Maria Plaixens, s'ha adherit a la iniciativa amb la voluntat que la idea penetri entre la població, "perquè és més saludable i també perquè repercuteix en una millor organització del propi restaurant". Amb tot, el restaurador admet que queda molt camí per recórrer i els clients estan encara "massa mentalitzats en menjar tard". A l'obertura de portes del restaurant, a dos quarts d'una, han arribat tres comensals atrets per la iniciativa.

Des d'aquest dilluns i fins diumenge la majoria de restaurants de Prats de Lluçanès avancen l'horari d'obertura dels seus establiments. D'aquesta manera, el sector de l'hostaleria mantindrà obert en els horaris habituals però, a proposta de l'Ajuntament, han decidit avançar l'obertura de portes perquè els ciutadans es puguin anar habituant als nous horaris europeus que es vol implantar a nivell de país. Els esmorzars de 7 a 9 del matí, els dinars de dos quarts d'una a 2 del migdia i el sopar de 7 a 9 del vespre serien els horaris desitjables dins la rutina europea i cap a la qual Catalunya hauria d'aspirar, segons ha explicat a l'ACN l'impulsor de la reforma i diputat Fabián Mohedano.

Els ciutadans atrets per aquesta iniciativa a mode de prova pilot que facin els àpats als restaurants en els horaris proposats tindran premi. Cada establiment ha decidit de quina manera bonifica els seus clients però les recompenses poden anar des d'un cafè gratuït, un aperitiu especial o una tapa sorpresa.

L'amo del restaurant Cal Quico, Josep Maria Plaixens, ha explicat que pel sector la mesura seria un gran avenç, perquè a banda d'una millora en els costos de producció, també significaria una millora en la conciliació laboral. Tot i això, opina que aconseguir que els clients canviïn el "xip" serà difícil "sobretot en cap de setmana", quan no hi ha una dependència horària de la feina. "A nosaltres ens aniria molt bé perquè ara saps quan comences, però a vegades enganxem el servei del dinar amb el del sopar. Depens del client, i el client cada dia va més tard", ha conclòs.

Albert Clara és un dels clients que aquest dimarts, festiu per ell, ha vingut a dinar a Cal Quico atret per la iniciativa. En el seu cas, la seva condició de botiguer li permet poder dinar cada dia a un quart de dues. Però opina que li seria difícil canviar els horaris del seu establiment "si no canvien també els horaris dels seus compradors". "Vaig una mica a remolc", ha apuntat. De fet, creu que el canvi seria més fàcil si es comencés pels treballadors de l'administració, "i després tota la resta ja podria anar adaptant-s'hi".

Precisament, a Prats de Lluçanès una gran majoria dels treballadors de l'Ajuntament ja han fet el pas a l'horari europeu, ha explicat el batlle, Isaac Peraire. "Les administracions locals hem de fer tot el que estigui a les nostres mans", ha assenyalat, i començar per donar exemple ho veuen com una bona manera de conscienciar els ciutadans.

El diputat i impulsor de la iniciativa de la reforma horària, Fabián Moheadano, ha explicat que més enllà d'una qüestió de conciliació laboral i familiar, la reforma horària pretén incidir també en l'arena de la salut pública. Perquè quan no es menja quan toca, ha apuntat, els ritmes vitals es desequilibren i el cervell no funciona correctament. "Aquests desajustos poden acabar provocant un augment dels factors de risc en càncers, malalties cardiovasculars o obesitat, entre d'altres". "La idea és reprogramar la societat als horaris que tenia fa 50 anys per aconseguir que la vida sigui molt més saludable", ha afegit.