Conscienciar els ciutadans que el risc de presenciar un atac de cor en el seu dia a dia és elevat i donar-los les eines bàsiques per actuar davant d’una aturada cardiorespiratòria. Aquests són els principals objectius de l’entitat De tot cor, que neix al Berguedà amb la voluntat de promoure entre els seus veïns la importància d’adquirir els coneixements essencials per estar preparats en el cas de veure’s implicats en una emergència d’aquestes característiques.

Per fer-ho no es conformen amb repartir fullets i organitzar cursos dirigits únicament a aquells que hi interessats. La seva porta d’accés a la ciutadania seran les associacions veïnals, les entitats i tots els col·lectius organitzats de Berga. L’objectiu el tenen clar: fer de Berga una ciutat cardioprotegida al cent per cent.

D’aquesta manera ho han explicat a Berguedà Setmanal els membres de l’entitat que funciona des de fa un parell de mesos. «La gent ha de ser conscient que tothom pot tenir una aturada, podem ser nosaltres o algú proper, i creiem que és una necessitat tenir coneixements de com reaccionar si mai ens hi trobem», explica Josep Gomà, un dels impulsors de la iniciativa. Tenen clar que en cap cas els veïns han de substituir els professionals mèdics que actuen en cas d’emergència, «però sí que és important saber què cal fer en l’impàs que hi ha entre que algú té una aturada cardíaca fins que arriba

l’ambulància».

Alguns dels membres de l'entitat. FOTO: Dani Perona

El primer que volen fer des d’aquest nou col·lectiu, que ha nascut de l’interès de diversos professionals del món de la sanitat i de Creu Roja Berguedà, és el de sensibilitzar a la ciutadania de la necessitat de rebre aquests coneixements. «Per fer-ho, ja hem començat a posar-nos en contacte amb entitats veïnals, que creiem que són les principals aliades», han assegurat. Així, un dels primers passos a seguir és contactar amb tots els grups de veïns dels barris de Berga per dur a terme aquestes sessions formatives. «Creiem que és la manera d’arribar a més gent de cop», han afirmat. Paral·lelament, també trucaran a la porta d’associacions i de col·lectius majoritaris, com és l’educatiu. «Properament també passarem per les escoles i els instituts, així com per altres entitats a les quals sabem que poden interessar aquests coneixements», han afegit.

Una de les sessions que ja estan marcades al calendari és la formació que impartiran als membres de les comparses de la Patum el 21 de maig, on més d’una cinquantena de persones rebran les instruccions per actuar davant d’una aturada cardiorespiratòria.

L’entitat De tot cor no pretén , a priori, «omplir la ciutat de desfibril·ladors», ja que suposa una despesa important. El seu objectiu inicial és «treure de l’interior dels equipaments públics els set desfibril·ladors que ja existeixen a la ciutat, però, sobretot, que la gent els sàpiga utilitzar».

El grup està format per professionals de la sanitat i de Creu Roja: Eduard Gonzàlez, Antolí Barra, Sito Fernàndez, Joan Pujol, Josep Gomà, Josep Maria Castellà, Queralt Escobet i Robert Cazorla són els que han impulsat l’entitat De tot cor, en marxa des de fa un parell de mesos

Rapidesa en l'avís

Detectar si ens trobem davant d’una aturada cardiorespiratòria i avisar en el mínim temps possible els serveis d’emergència és clau. Els professionals que integren el grup De tot cor asseguren que «moltes vegades els ciutadans no saben com actuar davant d’aquestes emergències, però han de saber que simplement un avís ràpid pot ajudar a salvar la vida d’algú que ha tingut una aturada». En les formacions que es faran, també es donaran algunes instruccions de com utilitzar un desfibril·lador en el cas que es tingui a mà, a banda d’altres tècniques de reanimació bàsiques.

Impacte a la societat

Les seves accions aniran més enllà de tallers i xerrades. El grup De tot cor ja ha anunciat que utilitzarà esdeveniments multitudinaris de la ciutat per donar-se a conèixer amb l’objectiu «de tenir impacte encara més entre els ciutadans». També faran simulacions d’accidents amb un rerefons pedagògic i de conscienciació. «La informació que volem transmetre és necessària. Quan algú viu en directe una situació que l’impacta, com és el cas d’algú que té un atac de cor, ho recorda per sempre i és més fàcil que s’interessi en com ha d’actuar», han assegurat.