L´Ajuntament de Berga s´estalviarà més d'un 25% en la factura d´hores extraordinàries del seu personal els dies de la Patum d´enguany en relació a la del 2015. Així ha va anunciat l´alcaldessa Montse Venturós. El ple celebrat aquest dijous a la nit ha donat llum verd a una proposta que no ha obtingut el suport dels representants dels treballadors. Tot això s´aplicarà perquè el personal ha decidit acceptar les noves condicions tot i no estar-hi d´acord segons ha detallat Venturós. Hi han votat a favor CUP, ERC, i el regidor de CiU Francesc Xavier Francàs que ha trencat la disciplina de vot del seu grup que s'ha abstingut igual que han fet els grups del PSC i ICV.

Francesc Francàs ha dit que volia donar un vot de confiança al govern, mentre que la CUP i ERC han agraït l'esforç dels treballadors. El portaveu de CiU Antoni Biarnés ha dit que no s'han d'ajustar.

L'alcaldessa ha explicat que l´any 2015 el personal del consistori berguedà va fer un total de 1.586 hores extres durant les festes del Corpus. Enguany aquesta xifra es reduirà fins a les 1.220 en total, ha assegurat. Les raons d'aquesta important reducció del nombre d'hores extres per la Patum són les següents. Per una banda, el govern ha aconseguit que les hores que el personal faci el divendres de Corpus no computin com a extres sinó com a ordinàries atès que es tracta d'un dia laborable. Fins ara es comptaven com a extraordinàries.

Per una altra banda, les hores extres es pagaran amb diners però també amb hores de descans. Així un 66% seran retribuïdes amb un 219% més del preu d'una hora ordinària (el mateix import que van cobrar l'any 2015) i l'altre 33% es compensarà amb hores, va detallat Venturós. Les casuístiques del nombre d'hores extres realitzades varia. Un dels casos de nombre d'hores més elevat (n'hi ha dos) és que es facin 59 hores. Se'ls compensaran un 66% amb diners i el 33% restant amb dies, en aquest cas 6,8 dies de festa. Cada hora extra dóna dret a 2,5 hores de descans. La major part del personal municipal fa menys hores extres per Corpus que el cas esmentat, ha informat la batllessa.

En total, aquesta Patum faran hores extraordinàries 57 persones del personal del consistori de les brigades (per recollir la vidalba amb què es vesteix als plens, per exemple) de la Policia Local del serveis d'informació i comunicació, del gabinet d'alcaldia. Es tracta d'una xifra lleugerament inferior a la del 2015 perquè hi ha personal de baixa o que s'han jubilat.

Sense acord

L'alcaldessa ha exposat que aquestes seran les condicions que s'aplicaran malgrat que el govern i els representants dels treballadors no han arribat a cap acord a la mesa de negociació sobre els criteris per cobrar les hores extres de Patum. Amb tot, segons ha dit Venturós, «els treballadors prestaran aquests serveis voluntàriament». En aquest sentit ha explicat que és comprensible que el personal no vulgui renunciar als seus drets laborals. Però alhora ha destacat que el personal del consistori berguedà «dóna la cara d'una forma increïble per l'Ajuntament» pel fet d'acceptar els criteris per cobrar les hores extres de Patum malgrat no estar-hi d'acord.

L'objectiu d'aquesta mesura «és poder pagar les hores extres i no generar més dèficit» ha manifestat la dirigent berguedana.

Blanc i negre

Per la seva banda, el grup majoritari a l´oposició CiU s'ha abstingut en la votació. El seu portaveu Antoni Biarnés creu que el govern «no ha treballat prou per obtenir el consesn» amb el comitè d´empresa ja que la proposta es va rebutjar. A més ha defensat que el sistema del 2015 promogut per CiU «era més satisfactori que ara». Biarnés considera que el nou no ofereix garanties que es paguin menys diners per les hores ja que l´acord detalla que e spagran 65.000 en concepte d´hores extres «cosa que no entenem» i, en canvi hi haurà més hores per compensar.

Per la seva banda, Ermínia Altarriba d´ERC, grup que hi ha votat a favor, sosté que aquest «és un tema que s´ha de regularitzar».