La paret vertical del jaciment paleontològic de Fumanya sud ha patit una important esllavissada que ha malmès part de les petjades fòssil de titanosaure d'aquest espai protegit com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

Fonts consultades per aquest diari han estimat que l'ensulsiada afecta a una superfície de més de 1.000 metres quadrats, dels 12.000 que fa la paret. Els fets ja s'han posat en coneixement del Servei de Patrimoni del departament de Cultura. Els seus tècnics han estat al lloc dels fets i ara faran un diagnòstic de l'abast de l'esllavissada i com s'ha d'actuar.

Les fonts esmentades consideren que el despreniment d'una part de la paret l'ha facilitat les darreres pluges per bé que es tracta d'un patrimoni que ja havia patit els estralls provocats per l'erosió fruit d'estar a la intempèrie a una alçada de 1.500 metres sotmès a importants contrastos tèrmics de fred i calor. Justament ene l seu dia es va optar per no destapar més petjades per evitar que es malmetessin.

Un jaciment únic

Aquest espai descobert el 31 de març del 1985 pel naturalista berguedà Lluís Viladrich està considerat un dels jaciments paleontològics de petjades fòssils de titanosaure més importants d'Europa.

El jaciment paleontològic de Fumanya està format per quatre espais que sumen 35.000 metres quadrats de superfície. Pertany al Cretaci superior, de fa 65 milions d'anys. Hi ha 3.500 petjades fòssils de titanosaures. El de Fumanya sud és on s'hi concentren la major part de petjades, més de 2.200