Casa Magí tanca portes. L´establiment de la plaça Viladomat de Berga especialitzat en el sector de la il·luminació apagarà els llums a final d´aquest mes després de més de cinc dècades. El negoci familiar va començar a funcionar la primavera del 1963, quan Nati Gorgas i Magí Altarriba van decidir obrir una botiga, inicialment especialitzada en electrodomèstics. La seva filla, Ermínia Altarriba, que ha regentat el negoci des del 1989, ha decidit posar punt final a aquesta etapa amb nostàlgia però mirant cap al futur.

Altarriba recorda que el negoci va néixer «arran del boom de la construcció». El seu pare era lampista i «a casa van decidir obrir una botiga -que principalment va regentar la mare- on es venien electrodomèstics i material per a la llar», tot i que des del principi també s´hi van comercialitzar llums, afegeix, «fins que va acabar-se convertint en una botiga exclusiva d´articles d´il·luminació». El 1989 Altarriba, amb estudis en Belles Arts i Disseny, va decidir seguir el negoci familiar. Va ser llavors quan van ampliar el local, que és de lloguer, i van fer més gran la botiga, tal com s´ha mantingut fins a l´actualitat.

Després de 53 anys d´activitat l´establiment abaixa la persiana. Altarriba assegura que no hi ha un únic motiu que l´hagi portat a prendre aquesta decisió. N´hi ha molts. El principal, però, és la desaparició del 90% dels fabricants de proximitat dels seus articles. «Nosaltres, com a comerç petit, compràvem el material a empreses petites principalment de Catalunya i també de València. Per diferenciar-nos de les grans distribuïdores, buscàvem un producte del nostre gust, amb preus assequibles i de bona qualitat, explica Altarriba. «Quan aquests fabricants s´han vist obligats a tancar per la forta competència, nosaltres tenim poques sortides i establiments com el nostre no poden competir amb les grans empreses», ha afegit. «Si hem d´acabar comprant al mateix fabricant que ven a Ikea, ja podem plegar», ha sentenciat.

Magí Altarriba, davant de la botiga el 1975. Arxiu Particular

Canvi d´hàbits

Un altre dels motius que han portat la responsable del negoci a tancar és la disminució de vendes per un canvi d´hàbits en la societat en general. Altarriba assegura que hi ha hagut un gir en els interessos dels usuaris potencials. «Potser continuem venent el mateix nombre de llums que fa deu anys, però el que està clar és que el volum de facturació és molt menor», assegura. Segons explica, «anys enrere hi havia un interès més estès entre la societat per la decoració, però ara les prioritats són unes altres. Hi ha gent que es comprarà un mòbil que costarà 400 euros i li durarà dos anys, i en canvi no se´n gastarà 300 per un llum que li servirà, segurament, per a tota la vida».

Pensa que en els darrers anys han seguit totes les recomanacions dirigides al comerç local. «Ens hem especialitzat en un sector concret, hem fet un pas en ferm cap a les noves tecnologies... però ha arribat un punt que contra els grans no podem fer res», diu amb certa resignació.

Altarriba ha estat al capdavant del negoci i ho ha compaginat amb la seva tasca en el sector del disseny. Durant aquests anys a la botiga, però, ha destacat havent estat presidenta de la Unió de Comerciants i Botiguers de la ciutat, fins que va entrar en política local fa dos mandats. «A la botiga hi he estat tota la meva vida, tret dels anys que vaig estudiar a Barcelona, i en guardaré molt bons records. Aquí hi vaig néixer i hi vaig viure durant uns anys i hi he passat moltes hores», recorda. «Després de pensar-hi molt, crec que ha arribat el moment de mirar endavant i dedicar-me al disseny», afegeix, «el temps dirà si ha estat una bona decisió o no».

Nova etapa

Tot i que Altarriba tanca les portes de l´actual Casa Magí, l´establiment tornarà a obrir amb nous gerents. «Els llums desapareixeran però continuarà sent un negoci també del sector de la il·luminació, especialitzat en el tema leds», ha especificat, «que donarà un altre caire a la botiga». Els llums que han ocupat l´aparador de Casa Magí durant més de cinquanta anys deixaran de ser-hi a partir del mes vinent, però els berguedans els recordaran quan hi passin per davant. O potser no. Altarriba, si més no, els tindrà sempre presents perquè, indubtablement, han tingut un pes important a la seva vida. Ara toca començar una nova etapa.