La plaça de Sant Pere de Berga va estrenar aquest dissabte a la tarda l'ambient de Patum amb la quarta edició de la Diada Castellera dels Quatre Fuets, la qual ja ha aconseguit en aquests anys portar a la comarca tres de les quatre colles més importants del país.

La diada, viscuda pels berguedans amb el cuquet per la imminència del Corpus, va servir a la colla local per reforçar la confiança dels seus components en els castells consolidats i, així, afrontar amb bones expectatives la pretemporada castellera.

Els castellers de Berga van triar per a l'ocasió tres estructures que tenen plenament assumides, seguint així una de les màximes del grup: sortir a plaça a descarregar castells. Així, els de la camisa blava van oferir el quatre de set amb agulla, el set de set i el cinc de set. Van acompanyar els castellers locals la colla Jove dels Xiquets de Tarragona i la colla Vila de Gràcia, que també acostuma a fer estructures de nou pisos. Els graciencs vesteixen com els berguedans, de manera que la plaça va convertir-se en una gran marea blava.

En nom de la colla dels castellers de Berga, Xavier Torrabadella, va explicar que la Diada dels Quatre Fuets és la primera de les més importants en les quals participa en l'inici de la campanya. Per això la colla deixa per a més endavant formacions noves que estan assajant, com ara el dos de set, també dins la gama alta de les estructures de set pisos.

Les colles convidades van aixecar el tres de vuit, el dos de vuit amb folre i el quatre de vuit, pel que fa als de Gràcia; i el dos de vuit amb folre, el quatre de vuit amb pilar de dos i el tres de vuit, la de Tarragona.

La Diada dels Quatre Fuets agafa renom en el calendari casteller. Tant és així que en aquestes quatre edicions ja ha acollit tres de les quatre grans colles del país, com són els castellers de Vilafranca, els Minyons de Terrassa, la Jove dels Xiquets de Tarragona, les quals han descarregat el mític tres de deu. En aquest rànquing falta tan sols la Vella de Valls.