Les festes de la Patum s’inicien oficialment el proper dimecres, amb la passada del tabal i els gegants pels carrers de Berga. Per a mols berguedans, però, el Corpus comença dimarts. I no a la plaça de Sant Pere, escenari per excel·lència de la celebració, sinó al pati de l’escola d’educació especial de la Llar Santa Maria de Queralt. La Patum de la Llar, protagonitzada pels alumnes de l’escola i els usuaris del Taller Coloma, s’ha convertit en un element indestriable del programa d’actes de Patum i, per a molts, és el veritable tret de sortida a la festa.

Aquest dimarts, i per 38è any consecutiu, l’equipament que atén joves amb diversitat funcional celebrarà la seva particular Patum. Una festa que, tal com explica Ivonne Serra, una de les veteranes al centre, va néixer de manera improvisada, «com una celebració interna entre nosaltres, amb els professors i els alumnes i convidant els pares». Serra recorda que les primeres comparses que tenien les van fer «amb una sabata i una espardenya, i ens en faltaven algunes». Al cap de pocs anys ja van veure que la festa es consolidava i que els alumnes de l’escola esperaven amb molta il·lusió la seva Patum. Amb el pas dels anys la festa ha anat creixent i l’escola disposa d’una imatgeria patumaire pròpia gràcies a la col·laboració d’artistes de la comarca i també a les hores de feina de l’equip del centre. Teresa Cirera, mestra de l’escola, recorda que amb l’estrena del nou equipament, el 2008, la Patum no ha parat de créixer. «El pati que tenim ara permet que hi assisteixi més gent i estem contents que els berguedans s’hagin fet seva la nostra Patum», explica. «Rebem molt suport de tothom, és molt satisfactori i cal donar les gràcies a tothom qui ens ha ajudat tots aquests anys, la llista és immensa».

Des de fa quinze dies, 47 alumnes de l’escola i usuaris del Taller Coloma han assajat dos cops per setmana per posar a punt els balls. Avui dilluns faran un assaig general obert a tot el personal dels centres i dimarts a 2/4 de 7 arribarà el moment de la veritat. La banda de l’Escola Municipal de Música de Berga acompanyarà els joves que faran reviure les comparses, que ballaran amb il·lusió sota la mirada atenta de companys, amics, familiars i berguedans. Abans de l’inici, es lliuraran els títols de patumaire i també els premis del concurs de dibuix de Patum.

Les guites durant un dels assajos al pati de la llar. DANI PERONA

Cadena de muntatge per assolir l'èxit

La Patum de la Llar Santa Maria de Queralt fa setmanes que ha engegat la seva maquinària perquè tot estigui a punt la propera setmana. Tal com han explicat Teresa Cirera i Lorena Escudero, mestres de l’escola d’educació especial, «és una feina d’equip que mou moltes persones de l’escola i del taller». En aquest sentit, destaquen que hi ha molt bona predisposició per part de tot l’equip perquè la festa sigui un èxit i els seus alumnes puguin gaudir d’una Patum lluïda, sempre que la pluja no faci la guitza.

Cirera és una de les encarregades de preparar el vestuari que utilitzen els membres de les comparses. «Durant els dies previs toca emprovar la roba als nois, etiquetar-la i deixar-ho tot a punt per al dia de la Patum», ha relatat. De fet, cada patumaire està apuntat en una llista on consta tot el material que necessita per fer el seu ball. «D’aquesta manera, totes les persones que el dia de la Patum col·laboren i ajuden, saben què fa falta a cadascú i és tot molt més àgil», ha relatat Cirera. Enguany, com a principal novetat, ha destacat que l’Ajuntament ha regalat els vestits dels plens al centre. «Fins ara ens els deixaven sense problema i aquest any ja són nostres», diu satisfeta.

L’equip de professors i monitors ha estat assajant els balls durant les darreres setmanes. «Ells s’ho saben de memòria, però cal fer un repàs i sobretot recordar on es col·loca cadascú i que nosaltres ho tinguem clar...», explica, «però la Patum sempre rutlla per si sola», afirma.

L’organització va més enllà de preparar els balls i el vestuari, remarca Cirera, «per exemple també és important la part logística, les cadires per als músics, el refrigeri, la preparació del balcó per a la gent que vol seure...».