La plaça de Sant Pere s'ha omplert aquest vespre en els primers salts de la passada de la nit. La primera de la Patum d'enguany amb la presència de les maces, les guites i la parella de gegants vells que aquesta hora ja recorren els carrers de la ciutat al ritme de la Cobla Pirineu i al so del Tabal.

Al toc de les 8 del vespre han tingut lloc els dos primers salts a la plaça de la festa en honor a l'Ajuntament i al secretari. La comparseria ha hagut d'obrir-se lloc entre la multitud. Com sempre, qui ho ha tingut més fàcil ha estat la guita xica que ha fet la seva entrada a la plaça per la zona de la Dolceria Pujol. La guita grossa també ha protagonitzat un dels moments de l'inici de la passada, quan ha sortit de la carnisseria amb unes llonganisses penjant de la boca.

Una pancarta gegant penjada des d'un dels balcons de la plaça reconeixia la tasca de Carles Prat, qui ha estat tabaler de la festa durant tres dècades que enguany ha passat el relleu al seu nebot, Xavier Prat.

Després d'aquests primers balls, la comitiva ha enfilat cap al barri vell per continuar amb el recorregut previst, molt similar al dels darrers anys. Com cada passacarrers de dimecres, les comparses ofereixen salts en honor als regidors del consistori davant dels seus domicilis o dels locals que han escollit. Concretament, un total de 23 salts que finalitzaran amb els tirabols a la plaça de Sant Joan i, ja ben entrada la matinada, a la plaça de Sant Pere.

La passada del matí ha obert la festa

La Patum ja ha començat. A les 12 en punt, tal i com ha marcat el rellotge de la plaça de Sant Pere, el Tabal ha fet els primers repics i la Marxa de la Patum ha començat a sonar per anunciar que la festa ja no té aturador. Els quatre gegants, que enguany estan d'aniversari, precedits pel nou tabaler de la festa, Xavier Prat, i seguits per la Banda de l'Escola Municipal de Música de Berga, han enfilat cap al barri vell per anunciar que la Patum és aquí.

Les escoles han aturat les classes fins dilluns i la plaça s'ha omplert per donar la benvinguda al Corpus berguedà en un dels actes més familiars que aplega un nombrós públic infantil, juvenil i també adult. Molts patumaires que durant els darrers dies esperaven aquest moment.

El sol i la bona temperatura han marcat un inici de la celebració sense incidents seguint el tradicional recorregut de la passada de dimecres.