Ja eren 2/4 de 4 de la matinada tocats quan els músics de la cobla Pirineu han deixat el seu empostissat escortats pels gegants vells i els geganters després de tocar unes vibrants tandes de tirabols, una vintena. Els darrers els han interpretat caminant, donant la volta a la plaça de Sant Pere rere els gegants vells, flairant les guites i enmig d'una gernació eufòrica que no s'ha cansat de cantar, saltar i ballar posseïts de l'esperit de la festa. Aquest ha estat el colofó final d'una primera Patum completa intensa, reivindicativa i que ha tingut moment emotius.

Ha estat, sens dubte, una Patum amb tots els ingredients necessaris per nodrir les cròniques periodístiques. Ha sigut una Patum completa marcada per les reivindicacinos independentistes. Abans del primer salt dels turcs i cavallets i que el tabal marqués amb el seu repic l´inici de la primera tanda, unes persones han desplegat una gran pancarta des de la teulada de l´església parroquial de Santa Eulàlia, immoble situat davant de l´Ajuntament, amb el lema «Prou repressió a l´independentisme. Absolució Teti». Feia referència al jove berguedà Sergi Rodríguez, acusat d´agressió a l´autoritat per haver etzibat pressumptament un calvot a l´aleshores regidor del PP Joan Antoni López en la passada de dimecres de la Patum de l´any 2012. El moviment de l´esquerra independentista de Berga ha desplegat una àmplia campanya de suport a Sergi Rodríguez que serà jutjat per aquests fets el 21 de juny.

El desplegament de la gegantina pancarta va provocar alguns crits d´independència entre els assistents a la plaça tot i que no hi va haver temps per a més ja que seguidament el tabaler va marcar l´inici de la festa. Tanmateix l´estrena de la Patum completa no va seguir el guió habitual. En lloc de començar amb el salt inicial de turcs i caballets, la cobla Pirineu va desgranar les notes d´Els SegadorsEls Segadors.

El segon gran moment de la nit va produir-se just abans del primer salt dels turcs i cavallets. Els músics van interpretar Els Segadors i la gernació que omplia la plaça va cantar a cor què vols l'himme català i corejar llavors i en diferents ocasions al llarg de la nit, proclames independentistes. No en va a Berga hi governa un partit independentista com la CUP i al balcó hi havia Jordi Sánchez el president de l'Assemblea Nacional de Catalunya o diputades com la bagenca Adriana Delgado o l'osonenca Marta Rovira, entre d'altres. Val a dir però que ens els d'Arres anys han esdevingut usuaris els crits pro-independència.

També cal destacar el moment emotiu que viscut després del salt. Els llums de la plaça de Sant Pere es van apagar. Des de la pastisseria de cal Dorna, familiars i amics i els geganters han obert un passadís portant unes espelmes. Era una sorpresa per al tabaler Carles Prat. A l'interior del passadís hi anaven les dues filles del tabaler, una de les quals ha vingut expressament de l'estranger per donar una bona sorpresa al seu popular pare. El seguici s'ha fet lloc al bell mig de la plaça Cremada. En Carles Prat va baixar de l'empostissat que ocupa el tabaler seguint al seu germà Joan que el va conduir fins al centre. Allà li van entregar diferents safates amb pastissets i l'herald de la festa es va emocionar i abraçar a les seves filles i esposa. Els patumaires que l'acompanyaven el van mantejar.

I la traca final van ser els salts de plens, els primers d'aquesta Patum 2016. Dues-centes persones convertides en dimonis plens de foc que van convertir l'àgora festiva berguedana en un esclat de foc i música. Els dos salts, el primer a mitjanit i el segon que es va acabar a 3/4 de 3 de la matinada, es van desenvolupar sense incidències enmig d'un gran ambient i les ja habituals recomanacions de com saltar des de la megafonia de la plaça. L'aglomeració humana fa que aquesta mesura sigui necessària per aquelles persones que no saben com cal saltar i per informar a tothom de com actuar en cas d'haver d'activar el dispositiu de seguretat per si hi hagués problemes. Aquesta nit i matinada, afortunadament, no ha estat el cas i tot ha anat bé.

També a causa de la concentració de persones es van haver de demanar al públic a través de la megafonia municipal (un fet que ha esdevingut normal amb el pas dels anys) que es fes lloc per deixar fer els seus balls a les diferents comparses. Algunes tenen especials dificultats per aconseguir-ho com els turcs i cavallets, els nans vells i nous i l'àliga. En aquest darrer cas a més es va demanar i aconseguir que la gent fes un respectuós silenci per tal de ressaltar la solemnitat del ball d'aquest símbol de la capital berguedana.

La traca final van ser els tirabols animats, esbojarrats com sempre, amb els gegants i les guites com a grans protagonistes acompanyant els milers de persones que es van voler sadollar de música, de festa. Ja eren 3/4 de 4 de la matinada quans els músics van plegar els instruments.

Aquest divendres, els menuts prenen el relleu per fer una Patum a la seva mida.

Molta calor i molta gent a la Patum de Lluïment

La Patum de Lluïment d'aquest dijous va estar marcada per la calor que es va viure a la plaça de Sant Pere. Els patumaires que mica en mica van arribar a la plaça buscaven les ombres per no patir sota el sol que regnant durant gran part del matí a la capital del Berguedà i alguns, cansats i mig adormits després de la passada de dimecres a la nit, que va finalitzar a les 5 de la matinada.

Tot i la calor, els berguedans més patumaires no van dubtat en acostar-se fins al bellmig de la festa per gaudir dels balls de les comparses que van començat amb més de quinze minuts de retard, després de que la comitiva institucional sortís de missa -amb els regidors de la CUP que esperant-los a l'exterior- en el tradicional passeig entre les comparses fins a la porta del consistori.

Com ja és habitual els salts de Lluïment es caracteritzen per la tranquil·litat i la solemnitat en comparació amb el bullici de la nit. No obstant això, algunes comparses van tenir dificultats per sortir a la plaça. Per exemple, l'Àliga ho va tenir complicat per fer la seva rotllana i també per voltar en la part ràpida del ball. En canvi, els Nans Nous van poder fer un ball magnífic ampliant fins i tot la seva àmplia rotllana en el darrer tram de la dansa.

Aquest dijous de Patum les mirades estaven posades al balcó de l'Ajuntament, després de la reestructuració proposada per l'equip de govern pel que fa als convidats a la celebració. Entre les personalitats cal destacar, principalment, la presència de regidors del consistori i de representants de cultura de la Generalitat com el director de Cultura Popular, Lluís Puig, entre d'altres. També va veure la festa des del balcó consistorial, mossèn, poeta i escriptor Climent Forner, medalla d'or de la ciutat de Berga 1992 i Creu de Sant Jordi 1999. Des del balcó de cal Sensada, representants de l'Ajuntament d'Elna han seguit la festa amb atenció acompanyats de l'exalcalde Jaume Farguell.ífic}>