Saber d´on surten algunes de les verdures i hortalisses que mengen cada dia i aprendre que per aconseguir bons resultats sempre hi ha un esforç al darrere. Aquests són alguns dels objectius que busca el projecte impulsat a l´escola Sant Salvador de Sant Jordi, del municipi de Cercs, que des d´aquest curs disposa d´un hort que gestionen els alumnes. Altres centres de primària del Berguedà també han cregut interessant iniciar l´activitat. Els seus professors creuen que es tracta d´una manera diferent d´aprendre.

Així ho ha explicat Montse Vicente, tutora dels alumnes de 4t i 5è de l´escola Sant Salvador, que aquest curs han fet d´hortolans per primer cop. Tot i que alguns ja coneixien algunes de les tasques que cal fer per plantar i fer créixer verdures i hortalisses -perquè a casa tenen hort-, asseguren que mai ho havien viscut tan de prop. Els mateixos alumnes han explicat que inicialment van haver d´escollir on volien fer l´hort i també decidir què hi plantarien. Per fer tot aquest procés, i sobretot per preparar la terra abans de la plantació, han tingut l´ajuda d´August Boix i Montse Perarnau, familiars de dos dels alumnes. A més, també han tingut la col·laboració de l´Ajuntament.

Després del disseny i distribució de l´hort, a l´hivern van plantar-hi alls, cebes, cols, enciams, coliflors, porros i escaroles. Van tenir algunes dificultats: n´hi havia que no acabaven de créixer, però finalment van poder collir alguns productes i els van poder tastar. Tots els infants del centre que es queden al menjador van cruspir-se una amanida feta amb enciams i cebes de l´hort.

A la primavera ha tocat plantar pastanagues, espinacs, patates i carxofes, i també herbes aromàtiques. I ja s´impacienten per collir-ne els fruits. Asseguren que l´any vinent continuaran el projecte i ho faran amb un hort més gran i preparant més bé el terreny per obtenir resultats més bons.