Explicar com funcionen les instal·lacions de l'abocador i la planta de triatge del Berguedà i conscienciar a la ciutadania de la importància de reciclar les deixalles. Aquests són alguns dels objectius de les visites obertes als veïns que el Consell Comarcal del Berguedà i l'empresa Tractaments Ecològics han impulsat amb l'objectiu d'incidir, mínimament, en la millora de la gestió dels residus a la comarca.

La millora de la gestió dels residus i sortir de la llista negra de les comarques que menys reciclen és un dels projectes de mandat de l'ens comarcal que espera que en els propers anys es doblin les xifres de recollida selectiva al Berguedà. Entre d'altres motius, n'hi ha un d'estrictament econòmic: cada tona de residus que va a parar a l'abocador controlat de residus urbans de Font Ollera costa 25 euros tal i com marca el cànon de l'Agència de Residus de Catalunya. Segons les dades facilitades pel Consell Comarcal, el 2015 s'hi van abocar 12.986 tones de residus urbans provinents de tots els municipis de la comarca, sense comptabilitzar els residus considerats industrials (a l'entorn de 5.000 tones). Per contra, de matèria orgànica, només n'hi entren 1.500 tones.

Aquest dissabte s'ha realitzat la segona de les visites previstes guiada per l'administrador de Tractaments Ecològics, Josep Freixa. La darrera serà el dilluns. A les 10 del matí a la planta de triatge i a les 12 a l'abocador. Per als interessats en participar-hi encara hi ha places disponibles i poden apuntar-s'hi trucant al 93 821 35 53 o al correu gvinas@ccbergueda.cat. De totes maneres, el conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, ha anunciat que la intenció és programar diverses visites al llarg de l'any. De moment, ha anunciat que durant el proper mes de juny ja s'han concertat visites amb escolars.