El parc natural del Cadí-Moixeró preveu completar a l'inici d'aquest estiu les obres de condicionament del camí de la tartera del Pedraforca, l'accés principal al massís, per on cada any passen unes 23.000 persones.

Els treballs que s'hi estan duent a terme consisteixen a refer el camí, que ja s'havia arranjat el 2013. Aquell cop ja es va actuar per pal·liar l'erosió que presentava aquesta zona a causa de l'elevada freqüentació de visitants, tal com advertia un estudi de l'ambientòloga de Gisclareny Queralt Tor. Aquest estudi conclou que 3 de cada 4 visitants fan servir el camí principal per accedir o retornar del massís des del vessant de Saldes. Les millores fetes el 2013 es van fer malbé a causa de les fortes pluges que hi va haver l'any 2014, segons va explicar a Regió7 Jordi Garcia, director del parc natural del Cadí-Moixeró.

Jordi Garcia Petit va explicar que els treballs consisteixen a refer i consolidar el camí amb unes travesses de fusta de castanyer tractat i unes barnilles metàl·liques de 70 centímetres perquè subjectin la plataforma al sòl que "no es veuen, queden amagades". A més, "en alguns punts s'hi ha posat una mica de malla", perquè faci xarxa, que amb la pluja i la terra s'anirà tapant. En punts estratègics del sender s'hi han fet solcs per canalitzar l'aigua i evitar que erosioni el condicionament del camí.

L'actuació esmentada es complementa amb millores puntuals d'aquest camí de petit recorregut, un PR entre la tartera i el refugi Lluís Estasen. "Es posen baranes en un parell de punts molt aeris", va comentar Garcia. Tot plegat té un cost de 46.000 euros, que es paga amb una aportació de l'Obra Social de la Caixa. És una de les intervencions més importants que s'hi han fet mai pel volum econòmic.

El fet de treballar al mig d'una muntanya a una cota d'alçada important i amb un fort desnivell ha obligat a portar els materials amb helicòpter. Garcia Petit va explicar que, els primers dies, els treballadors també es traslladaven amb aquest sistema a l'hora de començar a treballar per optimitzar els recursos. Els treballs van a cura de l'empresa Senders del Pirineu SL, amb seu a Santpedor (Bages).

Les obres compleixen dos objectius. Per una banda, que els excursionistes tinguin més seguretat a l'hora de circular-hi, i també es canalitza el trànsit per la ruta arranjada. D'aquesta manera, s'evita fer malbé més tros de la tartera, i així es pot "conservar l'hàbitat de flors i plantes i fer un camí més segur i tranquil".

Un gran espai

La tartera de la muntanya berguedana és un gran espai que ocupa 20 hectàrees. El sender principal té una longitud d'1,5 quilòmetres i un desnivell de 600 metres. Es tracta d'un mosaic format, a més de les tarteres, per prats pedregosos d'ussona (una herba alta que creix a la muntanya) i pinedes esclarissades de pi negre, tal com recull l'estudi de Queralt Tor del qual Regió7 es va fer ressò el novembre del 2012.

En aquest treball presentat al seu dia a Saldes, l'ambientòloga de Gisclareny afirmava que "evitar la degradació és delicat", i posava de manifest que, del conjunt de les vint hectàrees que ocupa tota l'àrea de la tartera, prop del 70% no està gens afectada pel trànsit de visitants. La resta té una afectació entre moderada i, una petita part, alta. Apuntava que caldria "canalitzar al màxim la circulació de persones en un únic camí per "concentrar la degradació". "Que tothom passés pel mateix lloc també afavoriria la seguretat".

En aquest sentit, Jordi Garcia Petit va recordar que, malgrat les obres de millora que s'hi duen a terme aquests dies, pujar al Pedraforca, una muntanya de 2.506 metres d'alçada, no és un repte a l'abast de tothom. "Encara que el camí estigui millor, el desnivell continua sent important, i cal una bona forma i condició física". A més, també cal l'equipament adequat i tenir present un altre aspecte: els excursionistes han de tenir en compte les condicions meteorològiques abans d'iniciar una caminada al Pedraforca o, en general, a qualsevol muntanya.