Els vots en contra de CiU i les abstencions d'ERC, PSC i ICV han evitat que hagi prosperat la moció presentada pel govern de la CUP al ple ordinari de juny de Berga celebrat aquest dijous.

Es tracta d'una moció que l'executiu ha presentat a la consideració del plenari "per la preocupació i indignació que ens genera la situació que s'està vivint als territoris ocupats palestins i Israel, i especialment les greus violacions dels drets humans comeses per l'estat israelià contra la població Palestina de Gaza, Cisjordània i Jerusalem est".

El document proposa 8 acords començant per adherir-se a "la campanya global no-violenta i antiracista de Boicot, Desinversió i Sancions (BDS) contra l'apartheid israelià, que va ser iniciada per la societat civil Palestina l'any 2005 i adoptada per milers d'organitzacions socials i institucions públiques del planeta".

Dos més dels acords preveien que l'Ajuntament de Berga no establís "cap mena de conveni, contracte o acord de tipus polític, comercial, agrícola, educatiu cultural, esportiu o de seguretat amb institucions, empreses i organitzacions israelianes fins que l'estat d'Israel no reconegui el dret a l'autodeterminació del poble palestí".

I també que el consistori Berguedà no establís "cap conveni, contracte o acord de tipus polític, comercial, agrícola, educatiu, cultural, esportiu o de seguretat amb empreses i organitzacions que hi participen, col·laboren o treuen benefici econòmic de la violació del dret internacional i dels drets humans en territori palestí o el Golan ocupats".

En el debat posterior a la moció defensada per la regidora Anna Alsina, el cap de filles de de Convergència Antoni Biarnés ha dit que "els fets són indignants i mereixedors de repulsa" per bé que ha dit que malgrat tot "no podem votar una moció que és parcial" perquè no recull la realitat dels israelians com, per exemple que nens jueus escolaritzats en centres de Catalunya hagin d'estudiar enmig d'extraordinàries mesures de seguretat. ."No és normal que això passi a Catlunya".

A més, Biarnés ha qüestionat que fos legal que l'Ajuntament es comprometés "a no contractar segons quines empreses".

ERC, PSC i ICV s'han abstingut

Els sis vots de CiU en contra de la moció de la CUP i les 5 abstencions dels tres regidors d'ERC, una del PSCV i un d'ICV han servit per tombar els 5 vots a favor dels regidors del govern de la CUP ja que en el ple de dijous no hi ha pogut assistir la seva sisena regidora Sílvia Armengou.