Teresa Forcades va instar aquest diumenge els assistents a l'acte d'inici de la Marxa Som a despertar "el poder adormit que tot tenim a dins" i a no deixar que "el poder constituït segresti el poder constituent". Forcades va explicar davant de la setantena d'assistents a l'acte que la Marxa, que recorrerà més de 300 poblacions del país fins al proper 31 de juliol, és "una iniciativa molt ben orientada", que portarà arreu de Catalunya "la proposta que la nova República ha de tenir una democràcia participativa".

La monja benedictina va defensar que "el símbol de l'urna és molt potent", però que votar no serveix de res si no hi ha "una deliberació prèvia, pública i real" i un poder de revocatòria posterior al vot emès. Forcades va il·lustrar el seu discurs amb nombrosos exemples de països que han inclòs en les seves constitucions mesures de control del poble davant de les decisions del poder electe, i va esperonar el públic assistent a ser crític i participatiu a l'hora de posar "les bases de la nova constitució de la futura república catalana"

L'acte inaugural de la columna de Llevant de la Marxa Som va portar la presidenta d'Òmnium Berguedà, Montserrat Soler, a guiar els participants en la visita a dues iniciatives socials berguedanes. Primer van ser els Castellers de Berga, que els van rebre al seu local d'assaig, a l'antic cinema Catalunya, i els van explicar el seu projecte i com han recuperat el local per obrir-lo a la ciutadania. Després, la trentena de persones que van seguir les visites van compartir una estona amb els socis del Casal Panxo, que els van explicar el seu funcionament, activitats, i la seva experiència assembleària.

A la plaça de Sant Joan, Soler va fer lectura del manifest de la Marxa Som, i es va organitzar un debat en petites assemblees d'uns 4 o 5 membres sobre el contingut del mateix manifest, que serà una de les constants en les diverses etapes de la marxa. Un cop aquestes assemblees van acabar les deliberacions, els portaveus van posar les conclusions en comú i les van desar simbòlicament en una caixa de fusta -l'arca nacional-, que serà el sistema de recollida de propostes que tindran les quatre columnes de la marxa. El propòsit dels organitzadors és que totes les idees sorgides d'aquestes assemblees, juntament amb les adhesions al manifest, es puguin portar al Parlament en finalitzar la marxa.

El grup d'acollida de Berga, que compta amb la col·laboració d'entitats socials i esportives de la ciutat, va organitzar un sopar, amenitzat per grups locals de folk per cloure aquest inici de columna.