A final d'any passat el regidor Francesc Ribera va assegurar en un debat al ple sobre temes econòmics que la CUP havia hagut de deixar el seu programa electoral «en un calaix» fent referència a la impossibilitat de dur a terme les propostes que s'hi contemplaven. La raó: l'elevat deute del consistori berguedà i la necessitat imperiosa de resoldre qüestions urgents. Aquest dilluns, els regidors del govern la CUP, llevat de Sílvia Armengou que està de baixa per malaltia, s'han sotmès a una acte de fiscalització del seu primer any de govern, d'encerts i errors fent autocrítica i reivindicant també la seva acció de govern i la seva visió de la política municipal com a partit independentista i antisistema. I dient que malgrat tot, intentaran complir tan com puguin el que van fixar al seu programa encara que de la teoria a la pràctica a vegades hi ha un món.

L'alcaldessa Montse Venturós, els regidors Francesc Ribera, Oriol Camps, Anna Alsina i Mònica Garcia hann respost durant dues hores i mitja les quaranta qüestions que els van plantejar els ciutadans en relació al seu primer any de govern que es complia justament ahir. I algunes preguntes del públic assistent. L'acte s'ha celebrat a l'aire lliure a la plaça de Sant Pere des de les 6 i fins a les 7 i 10 minuts.

El ja popular núvol Berga ha fet la guitza als organitzadors que han hagut de desallotjar la plaça i traslladar-se a la sala de plens del consistori. El deute, la participació ciutadana, la transparència, les concessions municipals, la promoció econòmica, l'estat dels carrers o l'aglomeració de la Patum han estat alguns dels molts temes que s'han posat damunt la taula en la trobada per fer balanç. Les preguntes han estat introduïdes per Enric Badia president de la demarcació a la Catalunya central del Col·legi de Periodistes. I cada regidor va anar responent davant d'un auditori que a l'aire lliure ha arribat a la trentena de persones i que quan l'acte s'ha hagut de traslladar a la sala de sessions ha disminuït.

El regidor d'Hisenda Francesc Ribera ha defensat que des que la CUP governa «les factures que es generen es paguen en 30 dies». «Gràcies a aquesta gestió hem aconseguit pagar 350.000 euros de factures antigues» exposant que el deute total del consistori berguedà és de 18,2 milions d'euros. L'edil ha reiterat que l'executiu «estem preparant un pla de pagament a proveïdors que presentarem properament». El consistori té un seguit de causes al jutjat i en funció de quina sentència tinguin podrien modificar les despeses del consistori.

41 contenciosos

Justament els contenciosos en què està embarcat el consistori ha estat una altra de les qüestions tractades. L'alcaldessa Montse Venturós ha explicat que l'Ajuntament de Berga està fent front a 41 contenciosos administratius «oberts fins el 2014». Tot i que la batllessa ha reconegut que «no hi ha ajuntaments que estiguin lliures de contenciosos ja siguin administratius o judicial» comparant la realitat d'altres ajuntaments equiparables en població amb el de la ciutat «Berga sobrepassa amb escreix» els que seria desitjable que tingués, un fet que «marca l'acció política» per les sentències judicials en forma de costes i pel volum de feina que impliquen a la maquinària burocràtica municipal. Per això l'alcaldessa ha explicat que s'està parlant amb els afectats per «buscar la millor solució possible» i arribar a acords extrajudicials si és possible per reduir «el volum de feina descomunal» que impliquen. Participació i transparència

Un dels àmbits en els que el govern ha entonat el mea culpa ha estat el de la transparència, justament una de les seves banderes electorlas. Ha estat el regidor Francesc Ribera en respondre una pregunta d'un ciutadà que es queixava que l'Ajuntament no contestava les instàncies. Ribera ho ha admès. I ha argumentat que la raó és que «hi ha àrees municipals més aturades que d'altres. Hem de reconèixer que la cosa no va tan depresa com voldríem» i ha dit que «intentarem establir un protocol per evitar que les respostes s'eternitzin. «Assumim la culpa i fem autocrítica» ha dit Ribera. L'alcaldessa Montse Venturós també s'ha sumat a l'autocrítica en admetre que no han tirat endavant els pressupostos participatius, entre d'altres. «El que em sap més greu és no haver pogut fer les assemblees de barri». Amb tot, ha informat que a partir del juliol es posarà en marxa el portal municipal de transparència.

Remunicipalitzacions Les remunicipalitzacions també han estat objecte de la sessió de fiscalització. El regidor Oriol Camps ha explicat que «està en la fase final» la del servei de neteja dels edificis municipals que «es podria dur a terme en els propers mesos. L'executiu també ha analitzat la possibilitat de remunicipalitzar el servei de neteja viària però ho ha desestimat curt i mitjà termini» perquè l'Ajuntament «no ho podria assumir sense posar en perill el seu funcionament» perquè no tindria diners per a tot. També s'ha descartat municipalitzar el servei d'aigua a curt termini.