"Arribarà un moment, no sabem quan serà ni com, que s'haurà de fer un pla especial pel Capdamunt de la Vila i enderrocar totes les cases que estiguin malament". Així ho creu Roser Farràs, presidenta de l'associació de veïns del Capdamunt de la Vila, on es concentren el major nombre de casos de cases en mal estat del nucli històric de Berga.

L'anunci fet per Regió7 que el consistori ha donat llum verd al procés administratiu d'enderroc de la casa número 9 del carrer de l'Om, una actuació pendent des de fa més d'una dècada, ha estat elogiat per la dirigent veïnal. "Faig una valoració molt bona que això es pugui arreglar, que s'hagi posat fil a l'agulla". La dirigent veïnal ha denunciat que la situació de la casa "clama al cel, hi ha molta necessitat d'actuar-hi per la perillositat que suposa".

Roser Farràs ha recordat que la bastida que hi ha al carrer de l'Om per protegir els vianants s'hi va posar a l'inici del mandat 2003-2007 i que des d'aleshores el consistori tenia pendent dur a terme el procediment que s'ha fet ara per evitar que aquest immoble sigui un perill per a la seguretat pública. En aquest sentit, Roser Farràs ha dit que "el que s'ha fet ara s'hauria pogut fer ja molts anys enrere". La dirigent del Capdamunt de la Vila ha admès que dur a terme tota la tramitació necessària per declarar en ruïna un edifici i fer els requeriments legalment establerts als propietaris perquè hi actuïn, per acabar iniciant un expedient d'actuació subsidiària per part del consistori, "és complicat, però si no es comença, mai no s'arriba al final". Per això Farràs ha dit que el procediment que s'ha fet ara ja s'hauria pogut fer abans i així s'hagués pogut resoldre el problema fa temps. De tota manera, Roser Farràs, líder de les reivindicacions veïnals durant la dècada passada perquè l'Ajuntament actués per aturar l'operació a gran escala d'especulació de les anomenades cases fantasma, ha recordat que la casa de l'Om és només la punta d'un iceberg al barri vell. Així, ha exposat que hi ha altres cases que es troben en un estat precari i que representen un perill, i ha esmentat el cas de la casa número 1-bis del carrer de l'Harmonia o bé quatre immobles més del carrer del Carme, entre d'altres. Per això ha esperonat el consistori a actuar-hi "per treure'n el perill, n'hi ha molt més del que la gent es pensa".