Què us semblaria començar la setmana al gimnàs en lloc de fer-ho a l´oficina? D´entrada pot semblar estrany i, de fet, no és gaire habitual que una empresa aposti perquè els seus treballadors destinin una hora setmanal de la seva jornada laboral a assistir a una sessió dirigida en un centre esportiu amb l´objectiu de prevenir i reduir les lesions musculars després de comprovar que moltes baixes i petits incidents que tenen els treballadors responen a problemes musculars.

Casa Lladó, empresa especialitzada en la instal·lació i manteniment de gas, llum i aigua, ha fet un pas en ferm per intentar incidir en la prevenció de riscos laborals d´una de les millors maneres possibles: fent que els treballadors coneguin el seu cos, com utilitzar-lo i com corregir mals vicis que els poden fer empitjorar el seu estat de salut. Per fer-ho han trucat a la porta d´Alter Sport Gim, una cooperativa que vetlla per una preparació física personalitzada i amb un segell distintiu: els seus socis estan units en cooperativa.

Maribel Lladó, una de les responsables del negoci familiar Casa Lladó, relata que els darrers anys han treballat diversos aspectes relacionats amb la prevenció de riscos. «Hem fet formacions, ens fan sessions explicatives, però vam voler-ho enfocar d´una manera més pràctica amb l´ajuda de professionals, i plantejar-ho com a tema de salut fent que els treballadors puguin prendre consciència i participar directament d´una preparació física que serveixi per a la prevenció de possibles lesions i danys musculars, que sabem que és una de les principals causes de baixes», ha concretat.

Una sessió de treball al gimnàs DANI PERONA

Albert Navarrete, un dels socis d´Alter Sport Gim es mostra satisfet que empreses com Casa Lladó s´interessin per la salut dels seus treballadors. «Nosaltres fa tres anys que tenim aquesta línia per desenvolupar, i hi creiem perquè és important que a la feina, un dels llocs on passem més hores al dia, hi estiguem bé i, sobretot, que no ens hi fem mal». Navarrete sap que això és un repte: «segurament al principi, en alguns casos, genera certa reticència que des de la feina et proposin anar al gimnàs. Però al final acaba sent una cosa agradable perquè busquem el benestar i que coneguem el nostre propi cos».

Millora de la salut postural

La quarantena de treballadors de Casa Lladó fa dos dilluns que de 8 a 9 del matí canvien l´uniforme pel xandall, i l´oficina o els domicilis on han de fer els serveis per la sala d´activitats del gimnàs.

Els tècnics Albert Navarrete, Joan Tusón i Ruben Arias són els encarregats de dirigir les sessions destinades, principalment que els usuaris prenguin consciència de com funciona el seu cos i quins estiraments i exercicis els són positius a banda d´adquirir una mecànica per realitzar-los sense fer-se mal. Navarrete té clar, però, «que més enllà de practicar exercici també volem incidir en un canvi d´hàbits per a la millora de la salut i traslladar aquests nous hàbits al lloc de treball, en la mesura del que sigui possible». Per exemple, diu que «potser es poden fer alguns estiraments durant una pausa a la feina que els poden anar bé».

Els treballadors faran sessions setmanals que de moment no tenen una data de finalització, on es treballa tonificació, exercicis posturals, estiraments i també una part d´activació cardiovascular. «De totes maneres el que prioritzarem són temes relacionats amb la millora de la salut postural», explica, «per prevenir problemes musculars».

Per a Maribel Lladó, es tracta de l´inici d´un projecte que espera que sigui ben valorat pels treballadors de l´empresa i que sigui beneficiós per al funcionament pel que fa a la prevenció de riscos. Navarrete, a més, hi veu la possibilitat d´inculcar dues de les idees amb què treballen des d´Alter Sport: lluitar contra el sedentarisme i donar les eines necessàries per impulsar un canvi d´hàbits entre els usuaris amb una pràctica de l´exercici físic en creixement, més enllà de les hores que duren les sessions programades.

Cohesió social del personal

Més enllà de vetllar per la prevenció dels riscos laborals entre els treballadors, reduir els problemes musculars que poden tenir i impulsar la pràctica de l´esport entre aquells que no en tinguin l´hàbit, el fet que el personal de Casa Lladó dugui a terme una sessió setmanal al gimnàs és una oportunitat per a la cohesió social dels treballadors. Així ho assegura Maribel Lladó, una de les responsables del negoci familiar, que creu que es tracta «d´una activitat diferent per fer en grup que pot aportar un valor afegit». També ho pensa Albert Navarrete, que assegura que treballar en grup i en un ambient diferent de l´espai al qual estan acostumats «pot ser positiu per a la relació entre les persones i per a la millora del seu benestar, tant físic com mental».

De moment, els treballadors s´ho han pres positivament i amb energia. Així es podia desprendre en la sessió d´aquesta setmana. El personal va treballar per parelles diverses activitats per a la millora de la seva salut postural, en un ambient de distensió en alguns moments tot i la concentració que requereix treballar el cos, però d´una manera molt diferent que si fossin a l´oficina.